Flodpärlmusslans vädjan

2018-07-04  Hej! Vi är ett gäng flodpärlmusslor. Vår sammanlagda ålder är nu ca 1000 år! Vi bor i en å i Falkenbergs kommun.

Just nu har vi det svettigt för vi älskar klart, rent och kallt vatten! Vi har hört att det finns bolag som stänger av vattnet och reglerar så att våra släktingar blir utan vatten. Titta här.

Nu ligger vi i skuggan under gröna alar och har det ganska bra! Vi har hört att det finns de som tar bort träden och grönskan vid åarna. Då kan vi få värmeslag för vi kan inte fly så fort! Titta här.

Titta på vårt familjefoto och ni ser att vi har fått slam och partiklar på skalet. Slammet kommer från dikningar och avverkningar uppströms. Ni må tro att det är inte bara skalet som solkas ner, ibland känns det i gälarna som vi rökt 20 cigaretter! Våra vänner dagsländorna gillar inte heller slam i sina gälar. Läs här.

I höstas fick vi en chock av en besk och besynnerlig smak. Vi fick ont i gälarna och mådde inte alls bra. Snälla om ni vet vad det är kan ni väl sluta att spruta detta i vårt hemmavatten! Läs mer här.och här.

Våra ungdomar skulle varit med på familjefotot. Men de är sambor en tid med lax- och öringyngel. Och det är svårt i dag att hitta en hyresvärd. Laxarna hindras att vandra upp till sina lekområden och då blir det inga musselbarn! Läs här.

Men vi skall inte klaga. Svenljunga kommun jobbar ju för oss. Och Falkenbergs kommun hjälper laxarna att vandra. Läs här. Så kanske kan vi fira vår 200 årsdag tillsammans med våra barn och barnbarn!

Hälsningar från familjen Flodpärlmussla i Falkenberg

2018-07-03 Åldermusslan vilar i floden

Hälsningar även från åldermusslan. Lyssna på detta familjeråd som har så mycket erfarenhet att erbjuda!