Vad finns i vårt vatten?

2018-01-16 Bara vanligt vatten. Det dricker vi från Ätran. Och det är dessutom hem för miljontals vackra bäcksländor, nattsländor och dagsländor.

Vi har kunskap om att sländorna lever flera år i vattnet och att de flyger och dansar bara några få dagar.  Vi har kunskap om att dessa insekter inte överlever i surt vatten. Därför kalkar vi årligen för miljontals kronor i Ätrans vattensystem. För att ekosystemens näringsväv skall fungera.

Insekterna är basen i ekosystemet och föda för exempelvis forsärlan, strömstaren och laxen. Laxen i sin tur är föda för kungsfiskaren, havsörnen och uttern och så vidare.

Hur många har sett en röd strömslända (Seratella ignita)  eller en gulögd åslända (Baetis fusca) i Ätran? Troligen inte så många eftersom det finns ett fåtal observationer registrerade på Artportalen av dessa båda arter och inga observationer från Ätran de senaste tio åren. Jag fotograferade dessa i somras men måste reservera mig för artbestämningen.

Hur många vet att dessa sländor förutom surt vatten är känsliga för partiklar och sediment i vattnet? Brittiska undersökningar visar nu att tillåtna halter av sediment mm har gjort att över 80% av dagsländornas ägg har dött! Läs mer i the Guardian.  

Undersökningar har gjorts med just den röda strömsländan! Resultatet är att äggen har stor dödlighet redan vid sedimentvärden som ligger långt under gällande gränsvärden. Läs mer i Environmental Pollution. 

I Englands kalkrika vatten (chalk streams) minskar nu dagsländorna drastiskt. Orsakerna är enligt forskarna sedimentpartiklar och användningen av bekämpningsmedel. I Sverige har vi haft focus på försurningen i Ätrans biflöden. Ätrans huvudfåra är också kalkrik men tidvis brun av sediment och bekämpningsmedel från omgivande åkermark. Läs mer här. Sedimenttransporten i Ätran är vid kraftiga regn flera ton per dygn. Vi behöver även ha koll på sedimenttransport och bekämpningsmedel för att Ätran och dess kända och okända  invånare skall må bra.

2019-01-12 Forsslända (Heptagenia sp.) Dagsländornas nympher andas med bladgälar som är mycket känsliga för sediment och metallutfällningar vilket gör att sländan kvävs.