Vi som bor här upplevde “Big Bang” i “Black Box”

2017-10-20 Riksteaterns föreställning “Vi som bor här” gästade på fredagskvällen Falkhallens “Black Box” i Falkenberg.

Naturskildraren Martin Emtenäs, musikerna Stefan Sundström och Birgitta Henriksson stod för föreställningen.

250 förväntansfulla falkenbergare fick uppleva “Big Bang” i “Black Box” i Falkhallen. Det var en omskakande upplevelse som inte lämnade någon oberörd.

Martin beskrev på ett tänkvärt och pedagogiskt sätt människans plats på jorden mitt i naturen. Vår nuvarande livsstil gör att vår tid på jorden riskerar att bli en mycket kort parantes. Dinosaurierna levde under 200 miljoner år i sitt ekosystem.

Människan utrotar för närvarande 50 000 arter per år och har på kort tid förändrat största delen av jordens naturtillgångar. Dagens livsstil gör att vi främjar oss från naturen och kommer närmare mode, mobil och magasin om senaste inredning och resor.

Men det går fortfarande att undvika denna “meteorit” som är på väg att förgöra vårt jordklot. Alla människor som inte bryr sig om naturen behöver lyssna på dem som bryr sig. Naturen är människans kapital inte pengar eller bitcoins.

Martin beskrev genom insända lokala bilder vilken underbar natur vi har som bor här i Falkenberg. Om vi vårdar denna natur finns det fortfarande hopp, men det brådskar. Martin beskriver det lokala engagemanget genom att intervjua en “eldsjäl” på varje plats som riksteatern besöker.

Falkenbergs exempel på eldsjäl blev undertecknad som arbetat med restaureringen av Hertingforsen. Jag har dock endast varit en “kugge” som bidrog till att det stora hjulet sattes i rullning! Politiska beslut, bidragsbeslut (myndigheter), konsultkunskap, Universitetbidrag, EU-bidrag, Falkenbergs Energi, Laxfiskekommittén  och inte minst personliga insatser var avgörande för att Falkenberg fick tillbaka Hertingforsen efter 70 års tillfällig tystnad! Här föds nu årligen 15 000 nya genetiskt unika Ätranlaxar! Det är hoppfullt att det finns så många “eldsjälar” för naturen i Falkenberg!

Riksteaterns föreställning och naturskildraren Martin Emtenäs får oss att på ett underhållande sätt förstå allvaret med att skövlad natur innebär undergång, samtidigt som han genom de goda exemplen får oss att älska vår natur där vi bor.

Martins föreställning gör skillnad: Människor blir medvetna om naturens lagar och ekosystemtjänster och lyder vi naturen kan vi leva lyckliga och njuta av frukterna.

Ta en promenad vid Hertingforsen och fundera på om du tillhör dem “som bryr sig”  eller dem “som inte bryr sig”.

Ni som inte sett föreställningen, för er egen skull, se den!
Turnéschema här.