Godkänt gift i maten

2018-01-23 Vår mat innehåller det godkända giftet glyfosat. Det visar nu undersökningar som utförts av SVT Nyheter och Testfakta. Inte helt oväntat då enbart svenska bönder använder ca 650 ton per år. Och gränsvärdet nyligen höjts 100 gånger för hur mycket glyfosat vi anses tåla.

Ända sedan chefen 1975 drack hormoslyr inför TV-tittarna har det varit olika åsikter om bekämpningsmedel i våra livsmedel och om det är farligt eller önskvärt beroende på vem man frågar.

Frågar man bonden Anders Munter avråder han av egen erfarenhet från användning av glyfosat. Ett jordbruk utan bekämpningsmedel och handelsgödsel går lika bra ekonomiskt eftersom man då slipper dessa kostnader. Läs mer om bonden Munter här.

Frågar man Livsmeldelsverket säger de till SVT att  – Det finns tyvärr ingen mat som är helt fri från gift. Vi kan inte informera konsumenter om alla ämnen i maten som skulle kunna innebära en risk, bara bekämpningsmedel finns det hundratals av. Även om man har hittat glyfosat i maten och det finns i importerade livsmedel så är det inget man behöver oroa sig för som konsument, säger Annelie Widenfalk till SVT. – Därför har vi ett system med gränsvärden eller råd till konsumenter som gör att vi kan minska hur mycket oönskade ämnen vi utsätts för och hantera de gifter som finns naturligt i vår vardag. Naturnytt oroar sig över Livsmedelverkets inställning.

Som konsument kollade Naturnytt upp vilka livsmedel det var där man funnit glyfosat i den nu aktuella undersökningen – även om det “bara” var i importerade livsmedel. Vi fann då att det bl.a. var i Wasa knäckebröd (Delikatess Sesam). I vår enfald trodde vi att knäckebröd var en typiskt svensk produkt.

Som konsument var vi också nyfikna på halten glyfosat i livsmedlen. Kellogs All-Bran hade 0,130 mg/kg och Eldorado torkade kikärtor bjöd på hela 9,265 mg/kg av bekämpningsmedlet glyfosat. År 2011 hade dessa produkter varit förbjudna att saluföra som livsmedel. Men sedan fem år tillbaka anses vi nu tåla 100 gånger mer glyfosat.

Gränsvärden och hur dessa sätts är en föga ärevördig historia.  Gränsvärdet för glyfosat i livsmedel höjdes hundrafalt år 2012 från 0,1 mg/kg till 10 mg/kg. Det var glyfosattillverkaren Monsanto som hade ansökt om en höjning.

Tidigare har Naturnytt rapporterat att Carlsbergs öl hade högst halter av glyfosat av ett trettiotal testade sorter ……Läs mer här.

Läs mer om att glyfosat är godkänt av EU till 2022 här.
Tio EU-länder bl.a. Frankrike och Belgien röstade mot medan
Sverige röstade för fortsatt användning av Glyfosat.

WHO Världshälsoorganisationens undersökningar visar att Glyfosat är cancerframkallande och ändrar vår arvsmassa…
Läs mer här

Läs mer om glyfosat i våra Halländska åar och vårt dricksvatten här
och här.