Vinter vid Hertingforsen

2016-02-16 Iskristaller och en vintersol som skapar konstverk vid Heringforsen. Hundra kubikmeter vatten dansar fram i den naturliga åfåran. Tretton tusen laxyngel lever i den kalla men syrerika forsen. Strömstarar fångar sländelarver och dyker i det iskalla vattnet. Den som ger sig ut en promenad utefter Kungastigen kan uppleva Kung Bores konstverk vid forsen.

IMG_8346

Vattnet är som guld för vandringsfisken. Utan vatten ingen vandring av lax, havsöring och ål till sina lek- och uppväxtområden.

IMG_8290

Store sten är ett välkänt märke sedan 1800-talet i forsen. Här har ett “trämonster” med isbarder lagt sig tillrätta på stenen.

IMG_8323

 

Träraukarna som förtjänstfullt lämnats i forsen till glädje för insekter och fåglar är nu klädda i vackra kjolar av iskristaller. De får nu vara isprinsessor som gläder vandraren längs kungastigen.

 

IMG_8250

 

Dagens promenad avslutades med ett dån i strandskogen när duvhöken kolliderade med några grenar i jakten på duva som middagsmål. Föreställningen var över på några sekunder. Underbart är kort!

Tänk vilken ny miljö som skapats vid Hertingforsen inom stadens hank och stör! Miljön är njutbar vintertid och nu kommer snart vårens skira grönska längs promenaden”.

Text och foto © Ingemar Alenäs

IMG_8136