Det kom ett mail till Länsstyrelsen i Halland:
Skickat: 2016-09-07 18:22:31
”Ämne: Avverkning av Kantzon Längs flodpärlmusselbäck
Hej Jag vill att ni tar tag i detta. Detta såg jag när jag körde förbi i går 7/9-2016 kl 14:00. Avverkning har skett längs en lång sträcka kring Kvarnbäcken Ryen. Samt att man plöjt onödigt nära både Kvarnbäcken och Högvadsån. Båda vattendragen är öring, lax och flodpärlmusselvatten. Ingår i natura 2000 område. Borde utbildas och skyddas bättre. Detta är bara en av många bäckar och åar som råkar illa ut”.
Med vänlig hälsning
Per Ingvarsson
Ordförande Sportfiskarna Hallandsdistriktet
Högvadsån kalkas årligen för miljontals kronor. Kvarnabäcken kalkas årligen för tiotusentals kronor. Enskilda avlopp har renats för stora summor. Allt för att värna naturen med laxen, flodpärlmusslor, kungsfiskare mm. Därför är det viktigt att alla som bor och verkar inom avrinningsområdet hjälps åt att värna om den värdefulla Ätranlaxen. Och informeras om att laxen leker även i små bäckar!
Läs nedan om några urklipp från Länsstyrelsens bevarandeplan:
Länsstyrelsens Bevarandeplan för Ätran
Områdeskod: SE0510185 Art: Lax (i sötvatten) (1106) Bevarandeplan 2(17) 2013-11-26 511-3405-11
”Lagstiftning: De EU regler som styr arbetet med Natura 2000 har införlivats i svensk lagstiftning. I miljöbalkens 7 kap. framgår bland annat att alla nya verksamheter och åtgärder som kan påverka ett Natura 2000-område måste utformas med tanke på de naturvärden som gjort att området ingår i nätverket. Den som planerar att utföra åtgärder eller starta en verksamhet, som på ett betydande sätt kan påverka miljön i ett Natura 2000-område, måste därför söka tillstånd hos länsstyrelsen. Om verksamheten eller åtgärderna kan genomföras utan skadliga effekter på området, lämnar länsstyrelsen tillstånd. Även verksamheter eller åtgärder utanför ett Natura 2000-område kan omfattas av tillståndsplikt. Så kan till exempel byggnation av väg eller hus, avverkningar i eller i omedelbar närhet av ett område och alla åtgärder som kan förändra hydrologin i Natura 2000-området vara tillståndspliktiga”.
”Vad kan skada laxens fortlevnad – exempel
Avverkning av strandnära skog Avverkning av buskar och träd i närheten av ån och dess biflöden kan påverka det biologiska livet negativt. Träd minskar risken för erosion i sidobrinkarna speciellt om vattennivån i ån varierar kraftigt eller är reglerad. Lövträdsbevuxna stränder är betydelsefulla eftersom de på flera sätt gynnar fisken i vattendraget. Beskuggning av vattnet gynnar laxens överlevnad genom en sänkt vattentemperatur under framförallt sommarhalvåret. Död ved i vattendraget ger gömställen för fisken och växtmaterial som faller ner i ån blir till föda för vattenlevande organismer. Bevuxna stränder fungerar även som ett filter för läckage av näringsämnen, föroreningar och jordmaterial”.