Hertingforsen nytt turistmål

Falkenberg fick 2013 en ny fors i Ätran!
2018-04-01 Flugfisket öppnas i Hertingforsen efter 70 år av torrläggning! Detta kunde varit ett aprilskämt för 10 år sedan men är i dag verklighet! Läs mer här.
Läs om några flugfiskares upplevelser i nya forsen här.

Forsarna vid Tullbron och Garvareforsen är kända turistmål för historiker och fiskintresserade som reser till Falkenberg. Vandrar man de natursköna vandringsstråken längs Doktorspromenaden eller Laxpromenaden och fortsätter uppströms kommer man till Hertingforsen, som öppnats efter att ha legat torrlagd i 70 år sedan kraftverken och dammen byggdes 1945.

“Kungastigen” som Carl XVI Gustaf vandrade vid invigningen i april 2014 är särskilt populär. Det tar ca en halvtimma att gå från Laxstugan, över laxbron, förbi Svarte hall, Store sten, över den nya Hertingbron med laxräknaren, förbi Hertings båda kraftverk, till den gamla fiskodlingen och tillbaka till Laxstugan. Här finns skyltar som på svenska och engelska berättar om projektets genomförande, historik och ekologi. Skyltarna har för närvarande (2017) tagits in till kommunens förråd och det är oklart när de åter kan tas i bruk.

IMG_7695Har man turen kan man utefter promenaden se någon av forsens invånare forsärla, kungsfiskare, strömstare, utter eller varför inte en hopande Ätranlax!

Önskas guidning vid forsen med information om hur detta unika projekt kunde genomföras; kontakta mig. Hittills har jag guidat några tusen personer vid forsen och alla har begeistrats av skönheten av denna unika forsmiljö i stadens närhet. Nu senast i juni hade Falkenberg ett internationellt besök från NASCO med representanter från Ryssland, USA, Canada, Grönland, Färöarna och ett flertal Europeiska medlemsländer. Firman guidade dessa representanter i Kungens fotspår och de imponerades av resultatet av det arbete som gjorts för Atlantlaxen vid Herting i Falkenberg.
Läs mer här.

Hyllat Hertingprojekt ger eko i hela världen Läs mer HN
Hertingprojektet – ett lyft för Ätrans unika laxbestånd HN
Fortsatt gott om lax i Ätran. Länk till HN
Guidning 2015-09-20 Vattenkraftens dag Läs mer här.
2014-06-07 Naturmorgon P1 vid Hertingforsen. Lyssna här.