Fågelkurs

Firma Ingemar Alenäs är under våren 2017 cirkelledare för Studieförbundet Vuxenskolan. Uppstarten skedde 2017-04-27 på Katrinebergs folkhögskola i Vessigebro där ett 15-tal personer deltog. Under våren skall vi ha ett antal naturvandringar med fokus på att lära oss mer om våra fåglar.

Nu börjar det “Stora Fågeläventyret” för oss i Vessigebro!

2017-04-25-30 Gransångare och Lövsångare sjunger från sälgbuskarna i Vessigebro.
2017-04-30 Ladusvala 2st. flyger vid Ätran i Vessigebro.
2017-04-31 Svarthättan sjunger vid “Pyttebanan” i Vessigebro.
2017-05-01 Rödstjärten sjunger vid byggmarknaden i Vessigebro.

2017-05-03 Dagens fågeläventyr var vi 14 glada fågelskådare som deltog. Vi lärde mycket av varandra och vi såg och lyssnade på ett 20-tal arter, vilket skulle gjort Martin Emtenäs grön av avund! Vi såg två rovfåglar så kallade “fempoängare” nämligen röd glada och brun kärrhök! På vägen hem vid “Pyttebanan” avslutade vi med årets första aurorafjäril i det vackra sommarvädret. Väl mött vid nästa träff!

2017-05-10 Till Dagens stora fågeläventyr samlades 13 glada skådare trots det kylslagna vädret. Vi träffades vid Gunnarstorp och där var flera arter av våra hemkära fåglar. Ända från Afrika hade både herr och fru svartvit flugsnappare anlänt. De inspekterade en av holkarna på området och det var säkert bestämt att detta blir deras nya sommarhem. Efter en värmande fika for vi vidare till Sjönevadssjön. Vid den renoverade dansbanan spanade vi in sjungande rödstjärt och ett anonymt par av stenknäck. De sistnämnda är de enda småfåglar som klarar att knäcka körsbärskärnor med sin starka näbb. Vi kände oss lite stolta med dagens “skörd” som bestod av 23 fågelarter. Trakterna kring Vessigebro har många fler arter än vad Martin Emtenäs lyckades “fånga” med sina experter och fågeljakt. Men så verkar ju hela vårt gäng bestå av genuina fågelexperter!

2017-05-17 Dagens fågeläventyr gick till Hjuleberg. 15 deltagare kunde njuta av den varma försommarkvällen med en ovanligt riklig fågelkör. Vi lyssnade och noterade 34 arter och för de flesta var det årets första gök, tornseglare och näktergal. Näktergalen är Ölands landskapsfågel och den sjöng ivrigt under vår promenad. Vid hemfärden dansade älvorna, nu vill man bara vara ute i naturen och uppleva alla dofter, färger och fågelsången.

TACK

Tack alla deltagare (15 personer) för en givande fågelkurs under våren! Vi har lärt oss många nya fågelarter och framför allt, lärt av varandra och haft trevligt tillsammans!