Kategoriarkiv: 1. Naturnytt

Utvärdering av Sveriges ålförvaltning

2024-11-20 Utländsk expertis fick 2022 regeringens uppdrag att före årsskiftet 24/25 vara klara med en omfattande utvärdering av den svenska ålförvaltningsplanen som publicerades 2008.

Regeringsuppdraget till FORMAS Forskningsrådet för miljö, areella näringar och samhällsbyggande (N2022/01282) innebär att med miljoner i bidrag genomföra en internationell utvärdering av svensk förvaltning av europeisk ål. Utvärderingen utgör ett viktigt underlag som ska beaktas i den kommande revisionen av planen.

År 2007 antogs en rådsförordning (EG) nr 1100/2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål. Förordningen gäller som svensk lag. Enligt förordningen Artikel 2 pkt 4 skall målet vara ”att minska den antropogena mortaliteten så att minst 40 % av biomassan av blankål med stor sannolikhet tar sig ut i havet, i förhållande till den bästa uppskattningen av utvandring som skulle ha funnits om inte antropogena faktorer hade påverkat beståndet”.

Sverige fick sin plan godkänd av EU-kommissionen i oktober 2009. Enligt Sveriges rapportering till EU producerade Sveriges inlandsvatten totalt 300 ton blankål varav 280 ton dödas i vattenkraftverken. Sveriges förvaltningsplan består av fyra hörnstenar:

  1. inskränkningar i fisket
  2. förbättrade utvandringsmöjligheter för blankål (minskad turbindödlighet)
  3. stödutsättningar
  4. kontroll

Hur förvaltas då Sveriges ålbestånd i förhållande till dessa hörnstenar?

  1. Allt ålfiske är tillåtet i Sveriges inlandsvatten uppströms tredje vandringshindret. Det finns över 10 000 dammar i inlandsvattnen. Motiveringen till att fisket är tillåtet är att det ändå är så få ålar som tar sig levande förbi vattenkraftverken till havet.
  2. Istället för att ordna säker utvandring kör kraftbolagen med ”trap and transport” förbi kraftverken. Insatserna är mycket begränsade och endast en bråkdel (14 ton) av ålen räddas årligen.
  3. Omflyttning av ålyngel från England och Frankrike har skett via karantän i Helsingborg. 2017 och 2024 förbjöds utsättning av dessa ålyngel och samtliga 4,7 miljoner yngel destruerades på grund av sjukdom. I inlandsvattnen har endast ca 0,4 miljoner ålyngel övriga år satts ut årligen av kraftbolagen.
  4. Kontroll av ålfisket i inlandsvattnen saknas i stort sett eftersom det är tillåtet. Kontroll av dödlighet i vattenkraften rapporteras ej trots att döda ålar samlas in och körs till tippen. Myndigheterna har främst kontrollerat kustfisket på Skånes sydöstra kust.

Sveriges hundratusentals sjöar och vattendrag producerade ursprungligen (före vattenkraften) enligt den danska ålforskaren Kim Aarestrup 30-40 gånger fler blankålar än Danmark som producerade 1110 ton blankål årligen. Detta är mer än 100 gånger mer än vad Sverige rapporterat till EU! Invandringen av ålyngel till Sveriges inlandsvatten var enligt ålforskaren Håkan Wikström ursprungligen mellan 188 miljoner och 360 miljoner ålyngel årligen. Invandringen är stoppad av dammar och torrfåror i merparten av ålens uppväxtområden.

Det är lätt att konstatera att kompensationsåtgärderna varit helt otillräckliga samt att Sveriges ålförvaltning varit katastrofal för förekomsten av ål i de svenska inlandsvattnen. Ålen är därför akut hotad och den naturliga produktionen av den hotade ålen är på väg att upphöra. Se fig.

Sverige har 972 rapporterade torrfåror främst beroende på att vattenkraften leder vatten i tunnlar. 366 av dessa är belägna i Götaland, 323 i Svealand och 283 i Norrland. Den absoluta majoriteten av Sveriges torrfåror saknar bestämmelser om minimitappning. Inga fiskar kan leva eller simma utan vatten.

Enda lösningen är att öppna fri ålvandring för både ålynglen uppströms och lekvandrande ål nedströms. Hertings kraftverk i Ätran har löst detta till 100% med bästa möjliga teknik. Miljöprövningen av vattenkraften är viktig för att restaurera fria vandringsvägar. Prövningen har tillfälligt stoppats och nya regler för minskad miljöhänsyn föreslås. Vi står inför ett vägskäl där valet är med eller utan ål. Länder som inte följer lagen med EU:s förordningar riskerar dessutom dryga böter.

Dansande skumstavar och billiga bubblor

2024-11-18 Vattenfall och andra kraftbolag funderar nu på hur de skall lösa problemet att laxen och ålen dör vid deras kraftverk. Deras förslag på lösningar blir alltmer krystade.

I preventivt syfte gör man nu försök med dansande skumstavar, billiga bubblor, fiskskruvar och laxeleratorn. Den oinvigde ställer sig nog frågan: Hur seriösa är bolagen när det gäller att lösa frågan om fiskens fria vandring? Varför vill de inte använda redan fungerande lösningar?

Billiga bubblor räddar laxen (2021) Vattenfall
Fiskskruv gör susen för laxen (2023) Uniper
Laxeleratorn testar hur laxen säkert tar sig förbi hindren. (2023) Vattenfall
Dansande skumstavar räddar laxen (2024) Vattenfall

Billiga bubblor räddar lax Kraftbolagen behöver något miljövänligt och säkert som inte kostar för mycket och som släpper igenom vatten men inte fisk. Svaret är bubblor, enligt Johan Leander som bl.a. finansieras av Hydro Nordic. Läs mer här.

Fiskskruven gör susen i Emån skriver Uniper på sin hemsida. Projektet är inte utvärderat och vi får läsa vidare om detta. Läs mer här.

Laxeleratorn är Vattenfalls testanläggning i Älvkarleby där man testar hur vandringsfisken reagerar för olika situationer. Läs mer här.

Dansande skumstavar skall leda fisken rätt enligt vattenfall.
Läs mer i Vattenfalls annons på Aftonbladet här

Saken är den att Falkenbergs kommun i Hertingprojektet redan för drygt tio år sedan (2013) installerade betagaller och restaurerade Ätrans torrlagda åfåra. Resultatet visar nu att 100% av laxvandringen och ålvandringen återställs. Produktionen av fisk i den tidigare torrlagda åfåran återkom. Genuina lösningar finns redan på fri fiskvandring och restaurering vid kraftverken för att rädda vandringsfisken.

När skall bubblan spricka och vattenkraftsbolagen ta problemen på allvar och använda redan framtagen bästa möjliga teknik (BMT)? Lösningarna behöver införas före miljöprövningen av vattenkraften (NAP) som väntas pågå under en 20-årsperiod.

Svensk vattenförvaltning

2024-11-18 Sveriges hundratusentals sjöar och vattendrag utgör en av våra förnämsta, förnybara och hållbara livsmedels- och naturresurser. Sverige skrotar tidigare miljödomar och miljömål samt lägger ned tillsynen i väntan på den nationella miljöprövningen av vattenkraften som väntas pågå i 20 år.

Ålen och vandringsfisken är i akut behov av fria vandringsvägar och återställda habitat för att ha en chans att överleva i Sveriges hundratusentals sjöar och vattendrag. Näringslivsdepartementet föreslår i augusti 2024 en försämrad miljölagstiftning med lägre krav vid miljöprövningen av vattenkraften. Enligt departementets egen konsekvensbeskrivning innebär förslaget att Sverige skrotar det beslutade miljökvalitetsmålet ”Levande sjöar och vattendrag”. Källa: Bättre förutsättningar omprövning KN2024/01642

Ålplaner tillämpas i många vattendrag vilket innebär att gällande vattendomar skrotas i hela avrinningsområden. Enligt Stadgarna §2 säger Ålplan Ätran: ”Föreningens ändamål är att inköpa och utplantera ålyngel i Ätrans vattensystem i enlighet med en av Fiskeriverket fastställd plan. Som kompensation för detta behöver ej ingående medlemmar följa de åläggande angående ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar”. Källa: Stadgar Ålplan Ätran.

Varje EU-medlem är skyldig att följa ålförordningens artikel 2 pkt 4 som säger att den av människan orsakade dödligheten skall minska så att minst 40 % av biomassan av ål tar sig ut i havet. Sveriges viktigaste åtgärd har varit att omflytta engelska ålyngel till svenska vatten. Sverige följer inte Ålförordningen och riskerar att bötfällas.
Källor: 2024-06-03 Dnr HaV 2024–001996. RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål.

Sverige uppger felaktigt att våra inlandsvatten ursprungligen producerade ca 300 ton blankålar årligen vilket är mindre än en hundradel av den verkliga produktionen. Danska ålforskaren Kim Aarestrup säger till SVT att han räknar med att Danmarks historiska ålproduktion årligen låg på 1110 ton. Sveriges ålproduktion var omkring 30–40 gånger större än Danmarks. Sveriges inlandsvatten besattes naturligt med 118–360 miljoner ålyngel årligen, (Wickström, Åström) vilket innebär att Sveriges inlandsvatten ursprungligen, årligen producerade 23,6 till 72 miljoner blankålar eller ca 47 800 ton. Källor: Ålforskarna Kim Aaerestrup och Håkan Wickström.

Vattenkraften har sjösatt ”Krafttag ål” för att ”greenwasha” sin verksamhet. Deras dammar stoppar all invandring av ålyngel och deras galler och turbiner dödar merparten av blankålen. Som kompensation omflyttar bolagen årligen ca 0,4 miljoner ålyngel från England till Sveriges inlandsvatten. HaV förbjöd omflytten 2024 eftersom ålynglen riskerade sprida sjukdom. Bolagen fångar och transporterar (Trap&Transport) årligen ca 14 ton blankålar nedströms förbi sina anläggningar. Samtidigt drabbas mer än tio gånger så många ålar av galler och turbindöden i kraftverken. Resultatet av vattenkraftens verksamhet är att ålen nu är akut hotad. Vi väntar på en miljöprövning av vattenkraften som återställer miljön och de sargade ålbestånden.

”Krafttag ål” är vattenkraftens PR-jippo med ”Eels with wings” och ”Eels on wheels”. Det skall framstå som imponerande och innovativt men det räddar inte den hotade ålen. Vattenkraften har fått 70 miljarder i skattelättnader varav 10 miljarder avsatts till vattenkraftens miljöfond.

Hertingprojektet invigdes 2014-04-01. Den torrlagda åfåran återställdes och här lever nu ca 3000 ålyngel som har fri vandring. Ett nytt fisksäkert betagaller installerades och 100% av ålarna vandrar nedströms förbi kraftverket till havet. Det går fint att med bästa möjliga teknik (BMT) lösa fiskvandringen förbi vattenkraftverken.

Sverige försvagar skyddet av naturskogar

2024-11-10 Nordliga skogar i Europa, Nordamerika och Ryssland utgör cirka 30 procent av världens skogstäcke. De spelar en avgörande roll för att lagra kol, rena luft och vatten, och är helt avgörande för den biologiska mångfalden. 

Enligt FAO så är i genomsnitt 25% av skogarna i Afrika, Asien och Sydamerika skyddade medan i Sverige är endast 9% av skogsmarken formellt skyddad. Ingressbilden visar det skyddade området Åkulla bokskogar. Denna del av det skyltade bokskogsområdet räknas inte som avskogat då vi kan se att det är planterat med gröna granplantor. Efter avverkning läcker kväve, fosfor, miljögifter och brunifierande ämnen direkt ned till den närbelägna sjön.

I Sverige avverkades i snitt cirka 243 000 hektar skog varje år mellan 2018-2022 med trakthyggesbruk vilket inte anses bidra till avskogningen. Fokus läggs ofta på avskogning i tropikerna, medan hoten mot våra nordliga naturskogar till stor del ignoreras. 

Enligt Natursidan pågår det ett aktivt arbete från Sveriges regering och skogsindustrin för att underminera och försvaga de globala överenskommelser som ska rädda Sveriges och världens sista gamla skogar.

Naturnytts foton visar ett exempel på ”Greenwashing” från Centralhalländska bokskogsområdet. Skyltar där trakthyggen och granplanteringar kallas för bokskogar underminerar besökarnas förtroende för svensk skogspolitik.

Sverige har en natur som är rik på ursprungliga skogar, sjöar och vattendrag. Dessa naturtillgångar tillåts nu att kortsiktigt exploateras av skogsbolagens och vattenkraftens vinstintressen samtidigt som naturens förnybara, hållbara, socioekonomiska, livsmedelstekniska och ekoturismvänliga värden går förlorade. Sverige avvecklar både Miljödepartement, Levande skogar och Levande sjöar och vattendrag.

Läs mer på Natursidan.

Här frodas granplanteringen i Åkulla bokskogar. Klicka på fotot för större bild om Ni tvekar på att bokskogen ersatts med gran. Det blir alltmer tydligt att Sverige skyltar med en miljövänlig politik medan verkligheten visar något annat.

Krafttag behövs för att rädda lax och ål

2024-11-05 Vattenkraftens miljöskador har traditionellt åtgärdats med odling av laxyngel och omflyttning av ålyngel. Tanken var god men resultatet blev att de tidigare starka bestånden av lax och ål försvagades ytterligare. Samtidigt gör vattenkraften miljardvinster.

Det går inte att ersätta den naturliga fiskens vandringsmöjligheter och uppväxtområden genom konstgjord odling eller påtvingad omflyttning av fiskar från ett område till ett annat. Det leder till artens undergång. Låt oss ta Ätran som exempel. Ätran var tidigare ett rikt produktionsområde och hemvist för hundratusentals laxar och ålar.

Vi börjar med laxen. När Ätrafors kraftverk byggdes i Ätran beräknade Länsstyrelsen att smoltproduktionen på grund av torrläggning och reglering minskade från ca 70 000 till ca 9 000 smolt årligen. Som kompensation för denna förlust skulle kraftbolaget odla och sätta ut 1 200 ätransmolt årligen. Avelsfisken fångades i Ätran och fisken odlades på laxodlingen i Laholm. Uttaget av avelsfisk gav ett kraftigt överskott av laxyngel. Kraftbolaget sålde överskottet till bl.a. Danmark och Tyskland. Resterande 1200 sattes ut i Ätran.

Odlingens fiskar var smittade med laxparasiten som då överfördes till Ätran. Vildlaxen blev sjuk och laxproduktionen i Ätran minskade med ca 80%. Sammantaget resulterade verksamheten i en årlig förlust av 61 000 smolt plus förluster vid uttaget av leklax plus en betydande årlig förlust vid överföring av laxparasiten. Åtgärden var en ”björntjänst” då betydligt fler laxar dog i Ätran än vad som tillfördes.

Ålen drabbades ännu hårdare än laxen vid byggnation av vattenkraften. I Lagan insamlade kraftbolaget årligen på 1930-talet drygt en miljon ålyngel. Elforsk säger att 20% av dessa blir vuxna utvandrande ålar, vilket innebär att minst 200 000 vuxna ålar årligen utvandrade från de större halländska åarna. Därför fick många dammar vattendomar att hålla ålyngelledare.

I Ätran bildades på 1980-talet ”Ålplan Ätran” som utan rådighet befriade kraftbolagen från denna skyldighet. Som kompensation skulle ett trettiotal dammägare årligen sätta ut ålyngel i Ätran för tillsammans 45 612 kronor i 1998 års penningvärde. Liksom för laxen kompenserades endast en bråkdel av de förlorade fiskarna. Skador för miljoner ersattes med tusenlappar.

Ålynglen som sattes ut omflyttades från England eller Frankrike och hölls före utsättning i svenska vatten i karantän i Helsingborg. Tyvärr drabbades karantänen av sjukdomar 2017 och 2024 och sammanlagt destruerades 4,7 miljoner ålyngel. Dessutom kvarhölls årligen miljontals ålyngel i odlingen och matades upp till 140 ton ål som tillreddes för mänsklig konsumtion.

Naturnytt har vid flera tillfällen rapporterat om sjuka ålyngel i Ätran. Uppgifterna belades av kammarrätten i Stockholm med sekretess. Men 2024 rapporterar myndigheterna att ålynglen dels drabbats av ålvirus men också av det fruktade laxviruset IPN. Hur detta påverkat Ätrans vilda bestånd av lax och ål är okänt. Allvaret understryks när all utsättning av ålyngel i Ätran stoppades av HaV 2024.

Fisksäkra galler saknas vid alla kraftverk i Ätran utom Herting. Det innebär att alla vuxna ålar som försöker ta sig förbi vattenkraftverken ut till Sargassohavet för att leka dör. Uniper deltar frivilligt i ”Krafttag ål” och samlar årligen in vandrande ålar vid Ätrafors. Det rör sig årligen om totalt 178 insamlade blankålar. (medelvärde under 9 år). Detta är inte krafttag utan ”en droppe i havet” jämfört med en flod av döda ålar.

Kraftbolagens otillräckliga kompensationsåtgärder har inneburit allvarlig skada på naturen. Vattenkraften har inte tagit det miljöansvar som industrin generellt brukar ta enligt PPP. Unipers rörelseresultat (EBIT) för 2023 var ca 75 miljarder och inkomsten ca 52 miljarder kronor. Resurser saknas inte för att ta ansvar för miljön.

Vattenkraften i Sverige skall nu genomgå en modern miljöprövning. Om laxen och ålen får fria vandringsvägar och restaurerade habitat enligt ålförordningen och habitatdirektivet, kommer de snabbt att återkomma och öka produktionen. Med oförändrade förhållanden vid kraftverken fortsätter fiskbestånden att gå mot total utrotning och kollaps. Sverige riskerar dryga böter för brott mot EU:s förordningar.

Den naturliga produktionen av ål i våra sötvatten försvinner inom några år om inte vattenkraften kan ordna fria vandringsvägar.

Rävigeforsen återuppstår

2024-11-03 Uniper testade i tisdags dammsäkerheten vid Ätraforsdammen. Testen innebar bl.a. att över 100 kubikmeter vatten i sekunden släpptes genom dammluckorna till Ätrans gamla, naturliga åfåra.

Många var det som samlades vid påsläppet av vatten för att bevittna detta historiska ögonblick. En familj från sydliga Trelleborg var särskilt imponerade av denna del av den halländska naturen. ”Tänk att ni har sådana vattenfall här i Halland!”

Olle Runnérus, dammtekniskt sakkunnig på Kraftverksgrupp Söder vid Uniper/Sydkraft Hydropower AB var på plats och informerade förtjänstfullt alla tillresta och nyfikna om hur testet genomfördes. En ny Förordning (2014:214) om dammsäkerhet kräver att konsekvenserna av ett dammhaveri utreds. Uniper och deras underentreprenörer dokumenterade med drönare och mätutrustning bl.a. vattennivåerna i forsen och nedströms vid växelvis öppning av de olika dammluckorna.

Även TV4:as reporter Johan Håkansson var på plats med fotograf och dokumenterade denna händelse. Dammsäkerhet är ju ett brinnande aktuellt ämne i dessa tider av översvämningar i Norge och Europa. Både Unipers sakkunnige och Falkenbergs kommuns ordförande för Miljö- och Hälsa intervjuades. Länsstyrelsen i Hallands län, som är tillsynsmyndighet för verksamheten, hade denna dag valt att prioritera andra arbetsuppgifter.

Testet pågick endast under några timmar. Varje ”vattenspill” innebär minskade intäkter för kraftbolaget. Efter testet stängdes dammluckorna och Ätrans naturliga åfåra som är Natura 2000 område återgick till torrläggning. Frågan om minimitappning för att värna om miljön i N2000 området ställdes. Uniper hänvisade till sin miljöavdelning och Länsstyrelsen som inte var närvarande vid dagens säkerhetstest.

Testet av hur vattennivåerna nedströms påverkas av successiva vattenpåsläpp är mycket användbara vid kommande miljöprövning av Ätrafors vattendom. Detta Natura 2000 område har nämligen tidigare producerat tiotusentals laxyngel.

Falkenbergs kommun (FEAB) har vattendom på att nedströms släppa en minimitappning på 11 kubikmeter i sekunden i den tidigare torrlagda Hertingforsen. Här produceras nu årligen ca 30 000 laxyngel.

Forssträckan vid Ätrafors (tidigare Rävigeforsen) är ett större område med större potential för produktion av lax. Ätrafors kraftverk har i dag en vattendom på att släppa minst 7 kubikmeter i sekunden eller lägst tillrinningen. Detta harmonierar inte med kommunens vattendom nedströms.

Ätrafors nedströms vägbron vid vattensläppet 2024-10-29. Vattendomen som gäller i dag tillåter torrläggning av forsen. Detta harmonierar dåligt med att det är ett internationellt beslutat område för artskydd enligt Natura 2000.

Vad gör vi för ålen?

2024-11-02 Tillsynsmyndigheten och bolagen väntar på Nappen. D.v.s. den nationella planen för miljöprövning av vattenkraften.

Räfsan går i dag vid ett att kraftverken i Ätran. En halvdöd ålhona på närmare 2 kilo och med bruten ryggrad hamnar på bädden av döda löv tillsammans med några halva lemlästade ålkroppar.

Längre bort ligger nattens skörd, ett tiotal lemlästade honålar, alla på väg till Sargassohavet för att leka. Här slutade deras 10-30 åriga liv vid ett svenskt (tyskägt) vattenkraftverk.

Vattenkraftbolagen räknar med att drygt 100 000 ålar årligen dör den plågsamma turbin- och gallerdöden vid kraftverken. Det finns fisksäkra galler och ett sådant har 2013 installerats vid Hertings kraftverk. Fisksäkra galler finns endast vid en handfull av Sveriges över 2000 vattenkraftverk.

Regeringen har pausat nappen i några år. Länsstyrelsen och kraftbolagen väntar på Nappen. Det är en klen tröst för ålen som lider.

Ålen behöver fria vandringsvägar och fisksäkra galler för att överleva. Och det är bråttom. Ålen är akut hotad. Endast 0,2% av det ursprungliga ålbeståndet finns kvar.

Sillar och ålar stressas till döds – ingen känner för fisken

2024-10-24 Forskare larmar nu om att sillar stressas till döds vid trålfiske. Rapporten visar att hela 96 procent av de fångade sillarna var döda redan när de nådde fartygsdäcket. Tråldragen kan då ha pågått 1–5 timmar.

TV4 rapporterar i sina klipp ”att det är inte bara kvoterna utan också fångtsmetoden som bör diskuteras i det storskaliga fisket”. Läs Jan Danielssons krönika i Havsutsikt nr 2 från år 2001 vilken handlar om trålarna och trålning som fångstmetod. Jan kallar fisketrålarna för ”dessa effektiva mördarmaskiner”.

Albin Gräns, zoolog och docent vid SLU förklarar: ”När fiskar dör under fångsten utsätts de för onödigt lidande, vilket samtidigt försämrar köttets kvalitet på grund av stressrelaterade förändringar i deras kroppar. Det finns fortfarande många oklarheter kring vad som händer med fiskarna i trålen under vattenytan”. Läs mer här.

Esben Sverdrup-Jensen, vd för Danmarks Pelagiska Producentorganisation (DPPO): ”Resultaten i vår studie tyder på att det finns möjligheter att utveckla skonsammare fångstmetoder som skulle gynna både fiskvälfärden och produktkvaliteten. Vi hoppas kunna fortsätta det unika samarbetet mellan industrin, djurskyddsexperter och forskare för att driva utvecklingen framåt”.

Merparten av sillen och strömmingen används inte till mänsklig föda utan mals ned till djurfoder. Därför är kvalitén av underordnad betydelse. Det är också meningslöst att återutsätta ”bifångster” av undermålig eller förbjuden fisk om de redan är döda när de bordas.

Men hur är det då med ålen? Är den också död som en sill? Inlandsvattnen producerade vid sekelskiftet 1800/1900 ca 33 000 – 72 000 ton ål eller ca 33 till 72 miljoner ålar årligen. Så kom kraftverksepoken. Under nattens vandring fastnade merparten ålarna i kraftverkens rensgaller eller lemlästades i kraftverkens turbiner. Ryggraden knäcktes eller delar av kroppen slets av. Ålar är seglivade och kunde leva till morgonen därpå eller till dess de skulle passera nästa kraftverk. Ålarna samlas in efter några dagar, levande eller döda, i kraftverkens containrar eller behållare och körs till tippen. Ålarnas kvalité som föda spelar mindre roll eftersom de ändå körs till tippen.

Ålen har därför minskat drastiskt och är nu akut hotad. Under 2000-talet beräknas därför ”endast” ca. 140 ton eller 140 000 ålar årligen dö den plågsamma kraftverksdöden och köras till tippen.

Ålen har snart nått ”the tipping point”. Dessa lemlästade ålhonor var på väg till Sargassohavet för att leka när de stoppades av vattenkraften. Det som hände under ytan kom plötsligt upp i dagens ljus. Uppdrag Granskning bidrog till att upplysa om förhållandena för ålen.

Är då detta lidande nödvändigt för att vi skall kunna utvinna energi från vattenkraften? Svaret är nej. Hertingprojektet i Falkenberg visar att vid byte till ett betagaller år 2013 kunde 100% av de utvandrande ålarna räddas förbi Hertings kraftverk i Ätran! Tyvärr är det endast ett fåtal av Sveriges drygt 2 000 vattenkraftverk som har installerat dessa fisksäkra galler. Trots att gallren i sig ger ett något bättre energiutbyte. Ingen känner för ålen.

Sverige har signerat lagar om att vi skall restaurera förlorade vandringsvägar och att vi skall värna den biologiska mångfalden. Ekoturism, livsmedelsförsörjning och landsbygdsutveckling gynnas om vi gynnar vandringsfisken. Dessutom är det djupt omoraliskt att orsaka miljontals oskyldiga ålar det oerhörda lidande som det innebär att bli levande lemlästade vid kraftverken och därefter köras till tippen.

HaV stoppar all utplantering av ålyngel 2024

2024-10-20 För tio år sedan gav Havs- och Vattenmyndigheten 2,5 miljoner kronor i bidrag till utsättning av ålyngel. Nu stoppar myndigheten all utsättning av ålyngel för 2024.

Det är sedan årtionden känt att den europeiska ålen är akut hotad. Därför utfärdades RÅDETS FÖRORDNING om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål (EG) nr 1100/2007, som trädde i kraft den 18 september 2007.

Sverige upprättade då en nationell ålförvaltningsplan. Planen innefattade fyra områden: Utplantering av ålyngel, blankålsvandringen, fisket och tillsynen av fisket. Statens Lantbruksuniversitets utvärderingar vart tredje år visar att ingen av åtgärderna var tillräckliga för att positivt påverka beståndet på det sätt som stadgas i EG:s ålförordning.

Naturnytt rapporterade 2020 om sjukdom hos ålyngel i Ätran i samband med utsättningar. Myndigheterna tillskrevs och svaret blev att uppgifter om eventuell sjukdom hos omflyttade ålyngel i Ätran var sekretessbelagd handling. Beslutet om sekretess överklagades men fastställdes av Kammarrätten i Stockholm. (Mål nr. 5807–20 Rotel 024).

HaV stoppar nu 2024 års utsättningar av ålyngel på grund av att smittsam sjukdom upptäckts i karantänodlingen i Helsingborg som försörjer hela Sverige med material för ålutsättningar. Därmed blev informationen om sjukdom hos ålynglen offentlig. Sjukdomarna som upptäckts är dels smittsamma för ålyngel och dels smittsamma för laxartade fiskar. Därför har de sjuka ålynglen skickats för destruktion. Samma sak hände 2017. Den gången var det 3,2 miljoner ålyngel som destruerades. I år var det omkring 1,5 miljoner. Totalt har hittills 4,7 miljoner importerade ålyngel sänts till destruktion på grund av smitta. Detta är förstås pinsamt särskilt för ålynglen.

Ålplan Ätran stadgar att ett 30-tal vattenkraftverk är befriade från att följa de ålägganden som gäller ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar om de inköper och utplanterar ålyngel i enlighet med en fastställd plan.

Saken är den att omflyttade, karantäniserade ålyngel är 50% mer utsatta för predation än de naturligt vandrande. Dessutom är det känt att ålen som vandrar naturligt till Sveriges inlandsvatten könsbestäms sent till stora ålhonor, medan karantäniserade ålar och ålar i havsmiljö har en överrepresentation av hanar. De stora honorna är väl lämpade för den långa vandringen  på 800 mil till lekplatserna och är också viktiga för beståndets framtid. 

Hertingprojektet visar att man med bästa möjliga teknik (BMT) kan lösa ålvandringen så att de inte hindras eller skadas på sin vandring till och från våra inlandsvatten.

För att rädda den akut hotade ålen behöver nu dammägarna tillse att naturligt invandrande ålyngel kan vandra uppströms till de hundratusentals sjöar som tidigare varit deras uppväxtområden. När ålarna växt färdigt till blankålar måste de oskadda kunna vandra nedströms till havet och vidare till Sargassohavet för att leka. Gustav Vasa tog lärdom och införde kronofisken för ål, som på hans tid inbringade en femtedel av statens totala inkomster.

År 1912 låg läseboken ””Sörgården” för första gången på skolbänkarna. Vad den betytt för svenska folkets bildning och världsbild är förmodligen omöjligt att överskatta. Men det verkar som en del av ”Ålarvet” och folkbildningen nu håller på att gå förlorade!

Ålen och älgen är viktiga naturresurser att förvalta

2024-10-17 Sverige har beslutat att vi skall ha adaptiv och ekosystembaserad skötsel av våra naturtillgångar och bestånd av vilda djur. Därför finns förvaltningsplaner för ål och älg.

TV 4:as Kalla Fakta rapporterar att skogsbolagens toppstyrning av jaktkvotena är ”snudd på diktatur” och att älgbestånden därför står på randen till rödlistning. Landsbygdsministern reagerar och kallar nu till sig båda parterna för att få till en lösning.

TV 2:s Uppdrag granskning har tidigare rapporterat att ålbestånden redan är akut hotade och snart kommer att vara utrotade om inte Sveriges ålförvaltning ändras. Regeringen har sedan dess upprepade gånger pausat miljöprövningen av vattenkraften.

Länen är indelade i älgförvaltningsområden och fiskevårdsområden för att förvalta resurserna. En älg väger 200–500 kg och det finns 200 000 älgar. De väger tillsammans 40 000 ton till 100 000 ton varav 55% är slaktvikt. En ål väger ca 1 kg och det fanns enligt danska och svenska forskare 33–72 miljoner ålar som årligen vandrade från Sveriges inlandsvatten mot Sargassohavet. De vägde tillsammans 33 000 till 72 000 ton varav 90 % är slaktvikt.

Älgresursen påverkar våra skogar och ålresursen påverkar våra sjöar och vattendrag. Båda resurserna är viktiga för landsbygdsutvekling och som livsmedelstillgång i kristider. Älgen och ålen är således centrala arter vid skötsel av Sveriges skogar, sjöar och vattendrag. Men där slutar alla likheter mellan älgförvaltning och ålförvaltning.

Älgförvaltningen innebär att en systematisk observation av älgstammarna utförs årligen. Älgstammen ska hålla hög kvalitet. Detta innebär att den ska bestå av djur med lämplig köns- och åldersfördelning samt hög kroppsvikt, vilket ger hög reproduktion. Motståndskraften mot sjukdomar ska vara stor. Älgfövaltningsgrupperna ska genom dialog med markägare, jägare och myndigheter verka för att inventeringar genomförs för att uppskatta älgstammens storlek och sammansättning.

Sveriges ålförvaltning sker under ytan och saknar helt den organisation och medbestämmande som präglar älgförvaltningen. Fisket är fritt uppströms tredje vandringshindret eftersom ingen ål bedöms kunna ta sig levande ut till havet förbi alla kraftverk. Det är alltså inte fisket som är problemet. Kraftbolagen utför ”frivilliga” åtgärder kallade ”Krafttag ål”. Fiskevårdsområden, fiskerättsägare och naturvänner deltar inte i besluten. Inga krav ställs på ålbeståndens och åtgärdernas kvalité och kvantitet.

Kraftbolagen själva bestämmer via ”Krafttag ål” vilka frivilliga åtgärder som skall vidtas. Bolagens representanter är de enda som ingår i styrelsen förÅlplan Ätran medan myndigheter och fiskerättsägare hålls utanför. Enligt Ålplan Ätran är bolagen befriade från åtgärder för ålens fria vandring om de omflyttar ålyngel från England. HaV beslutade 2024 att stoppa denna omflyttning av ålyngel på grund av att ålynglen var sjuka och även riskerade att smitta vilda laxbestånd.

Ålförvaltningen i Sverige och Ätran har sedan vattenkraftens införande inte fungerat demokratiskt. I och med att kraftbolagens enda åtagande att omflytta ålyngel upphört i Sverige 2024 så gäller inte längre ”Ålplan Ätran”. Sveriges ålförvaltning är inte bara odemokratisk utan avviker även från RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål. Enligt artikel 2 punkt 4 : ”Målet för varje förvaltningsplan för ål skall vara att minska den antropogena mortaliteten så att minst 40 % av biomassan av blankål med stor sannolikhet tar sig ut i havet, i förhållande till den bästa uppskattningen av utvandring som skulle ha funnits om inte antropogena faktorer hade påverkat beståndet”.

Enda sättet för Sverige att följa EG förordningen är att upprätta fria vandringsvägar för ålen. Detta arbete har inte påbörjats trots att det är 17 år sedan EU-förordningens ikraftträdande. Sverige riskerar inte bara ålens existens utan även dryga böter för brott mot förordningen.

2024-10-12 Ingressbild: Döda ålhonor vid vattenkraftverk i Ätran. Omflyttning av ålyngel är stoppad och blankålen dör vid kraftverken. Sveriges ålförvaltning orsakar att ålen försvinner från svenska vatten.