2024-12-02 Ålen och vandringsfisken har en stor potential att bli en strategisk resurs för Sveriges livsmedelsberedskap. Tusentals sjöar och vatten är en del av vårt ”skafferi” med mat som vi skall ha tillgång till både i ”goda tider” och vid händelse av kris eller krig.
Halland är laxens landskap. Hallands åar handlar om en hållbar, årligen förnybar matresurs : ”Vi ska Äta Ni ska Laga” eller ”Laga Ni Äta Vi” var en ramsa som många lärt sig i skolan. Åarna forsade och slingrade sig genom det halländska landskapet. Det fanns inte en å eller bäck, inte en sjö eller tjärn utan att de var välfyllda med vandringsfisk. Långt in i Västergötland och Småland. Skafferierna var välfyllda.
I början på 1900-talet stängdes så dörrarna till skafferiet av vattenkraften. Av atlantlaxen beräknas mindre än 5% vara kvar och ålen är akut hotad då mindre än 1% finns kvar. Procentsatser säger inte mycket om tillståndet. Hur stor har då denna ”krympflation” varit för vandringsfisken?
Laxfisket har dokumenterats historiskt. De halländska fångsterna i kust- och älvfisket efter lax var årligen i slutet av 1800-talet ca 80-100 ton lax. Laxen återkom årligen varför detta troligen var ett hållbart uttag.
När det gäller ålproduktionen i Sveriges inlandsvattnen var den mycket större vid denna tiden än laxproduktionen. Ålforskaren Håkan Wickström bedömer ett behov av 188-360 miljoner ålyngel årligen för att upprätthålla produktionen. Elforsk anger en överlevnad till blankål på 20% vilket innebär att 37,6 till 72 000 ton ål producerades årligen från Sveriges inlandsvatten. Ålforskare Kim Aaerstrup bekräftar detta när han anger Danmarks årliga ålproduktion till 1110 ton och bedömer Sveriges produktion vara ca 30-40 ggr större.
Statkraft insamlade vid kraftverket i Lagan årligen 1,3 miljoner ålyngel på 1930-talet. Troligen insamlades långt från alla ålyngel. Om den årliga blankålsproduktionen från Lagan då var 20% innebär det en årlig produktion av minst 260 ton ål från Lagan. Ätran bör ha haft en liknande produktion. Detta visar på potentialen hos livsmedelsproduktionen från de Halländska åarna.
Denna hållbara och återkommande fiskproduktion från Sveriges inlandsvatten är viktig då fiskproduktionen från Östersjön och Västerhavet minskar. Trålfisket är även mycket energikrävande jämfört med fångst i fasta redskap och s.k. ålkistor.
Fria vandringsvägar förbi dammar och kraftverk är avgörande för laxens och ålens överlevnad. Detta är också lagstadgat i ”RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 1100/2007 av den 18 september 2007 om åtgärder för återhämtning av beståndet av europeisk ål” vilken också gäller som svensk lag sedan den 18 september 2007.
Dagens debatt vid miljöprövning av vattenkraften (NAP) har hittills mest handlat om den förgängliga energin och bolagens vinstintressen. Det är dags att även tänka på hur vi skall få tillbaka en långsiktigt hållbar produktion av vandringsfisk i våra vatten och fylla på ”skafferiet” som nu börjar gapa tomt på fisk. Fiskerättsägare och landsbygden behöver denna resurs som även är viktig för ekoturismen. Vandringsfisken är en lättillgänglig och förnybar livsmedelsresurs som är viktig att förvalta i såväl goda tider som i kristider för att Sveriges beredskap skall vara god.