Kategoriarkiv: 1. Naturnytt

Guidning vid Ätran

2018-05-24 Länsstyrelsen i Hallands län stod som värd för Sveriges länsstyrelsers miljönätverk. Halland visades upp från den soliga sidan. Atlantlaxen är Hallands landskapsdjur och vad passade då bättre än att visa upp Hertingprojektet i Falkenberg!

Johan Bengtsson från Destinationsbolaget hälsade välkomna och berättade om Ätrans Laxfiske och dess utvecklingsmöjligheter. Vi fick också en kort historisk resumé vad laxen betytt för Falkenberg historiskt. (se rubikbild)

Parkförvaltningen gör ett fantastiskt fint jobb och många av de tillresta besökarna berömde spontant den fina miljön längs Hertingforsen och kommunens arbete med skyltning, bekämpning av parkslide mm. En flugfiskare svängde elegant flugan i forsen och många blev sugna på att tillbringa några dagar i Falkenberg. Precis som engelsmännen och Wilkinson som skrivit boken “Days in Falkenberg”. Särskilt som de stora fiskarna tack vare fria vandringsvägar nu blir fler och fler.

Jens Melin och Carl-Göran Olofsson från FEAB berättade om Falkenbergs Energi och visade på möjligheterna att anpassa vattenkraften till en miljövänlig och hållbar elproduktion. En renovering pågår för att öka effektiviteten i kraftverket.

Hans Schibli Länsstyrelsen och Ingemar Alenäs ekologikonsult visade besökarna “Kungarundan” och berättade om Hertingprojektet och vandringsfisken. Projektet har inneburit att laxtillgången fördubblats och Ätrans naturvärden och ekosystemtjänster har ökat betydligt. De positiva återverkningarna märks tydligt ända upp till biflödet Högvadsån!

Elisabeth Thysell från länsstyrelsen berättade vid en station om havsnejonögats förunderliga liv. Nejonögonen har funnits på jorden längre än dinosaurierna! Och en grupp av besökarna fick se ett havsnejonöga som slingrade sig upp för forsen! Trots att beståndet i Sverige kanske inte är fler än 300 exemplar. Ätran är en pärla bland de halländska åarna och visade i dag upp sig i dag från sin soliga sida.

Text och foto: Ingemar Alenäs

Havsnejonögat vandrar i Ätran

2018-05-12 I går filmades de första havsnejonögonen för året i Hertingforsens webbkamera. Dessa havets urinnevånare är punktliga vårtecken, förra året filmades de första den 8 maj!  Läs mer här.

Halland har ansvaret för åtgärdsprogrammet för havsnejonöga. Det beror bl.a. på att Ätran är ett av Sveriges starkaste fästen för denna urgamla art som funnits några hundra miljoner år längre än dinosaurierna! 1944 till 2013 var havsnejonögats naturliga vandring till de forna lekområdena i Ätran uppströms Falkenberg stoppad genom Hertingdammen. 

Nu kan vi åter se hur dessa relikter vandrar sin naturliga vandring i Ätran upp förbi Vessigebro och vidare upp i Högvadsån till Nydala.
Hertingprojektet gör att denna hotade art nu har tillgång till stora delar av sitt ursprungliga lekområde!

Källa:www.fiskdata.se

 

WFMD World Fish Migration Day

2018-04-21 World Fish Migration Day every day! Thats real life at Nydala Mill where Berit and Sven-Erik count Atlantic Salmon every day, nine months every  year! And these enthusiasts have done so since 1954. This is an outstanding deed performed for the genetically unique Salmon stock in River Ätran.

2018-04-21 Nydala Mill at the west coast of Sweden

Berit and Sven-Erik have got several environmental Awards for their industrious work from the Water Board of river Ätran and from the Municipality of Falkenberg.

When I visited Nydala today on WFMD they were fully occupied with pit tagging decending smolt and they have already counted several Silver Bright Salmon on their way to the spawning grounds.

These people are the real Guardians for the migrating fish species of river Ätran one of the most important rivers concearning natural production of Atlantic Salmon in Sweden!

The County Administartion of  Västra Götaland pays attention to World Fish Migration Day. Read more här.

2018-04-21 Counting of smolt at Nydala WFMD

Drömlaxar i Ätran

2018-04-11 Drömmen om Ätran och storlaxen. I år kan den bli sann för den passionerade laxfiskaren! Hittills i år har det passerat 22 laxar förbi Hertingforsen och genom den isländska fiskräknaren.

Och vilka blanklaxar Ätran nu levererar! De 22 laxarna mätte en sammanlagd längd om ca 21 meter! Snacka om att Ätran nu levererar, och att allt blod, svett och tårar som lagts på arbetet för vandringsfisken vid Herting nu ger resultat.

Detta är ett utmärkt exempel på hur man med bästa möjliga teknik kan återskapa en torrlagd fors och förbättra förhållandena för vandringsfisken.

Bilden ovan visar ett parti av den numera torrlagda Rävigeforsen i Ätran vid Ätrafors uppströms Hertingforsen.

Sex laxar i en laxask

2018-04-09 I dag har sex laxar vandrat under laxbron i Ätran och vidare upp genom Hertingforsen och igenom fiskräknaren.

Vandringsfisken har nu fri lejd i Ätran och kan vandra upp i den ursprungliga åfåran. Tidigare fördröjdes fisken 3-4 veckor i laxtrappan.

Källa: www.fiskdata.se  

Mattias Klum i Falkenberg

2018-04-05 Mattias Klum är en av världens främsta fotografer och äventyrare som nu efter tio år kommer på återbesök till Falkenberg. Missa inte detta unika tillfälle!

Anmäl dig till ett minnesvärt föredrag i Blackbox Falkhallen den 12 april 2018 kl 18:00. Biljetterna är dessutom gratis för deltagarna! Läs mer här

 

Mattias besökte för tio år sedan Strandbaden i Falkenberg och föreläste när Falkenbergs kommun firade 30-årsjubileum för kalkningsverksamheten. 

I år är det 40-års jubileum för Kommunen och Länsstyrelsen som gemensamt startade kalkningsprojektet Högvadsån 1978 vilket då var världens största kalkningsprojekt i rinnande vatten.  Projektet pågår fortfarande och hittills har över 150 miljoner kronor satsats i verksamheten. Utan dessa insatser hade många sjöar och vatten varit utan fisk och insekter! Fågelsången vid våra vatten hade tystnat. Landsbygden hade inte varit lika levande för den växande ekosturismen.

Därför är det nu extra kul att Mattias åter är gästföreläsare på Falkenbergs vattendag och visar sitt välgjorda bildspel som handlar om värdet av våra vatten.

Laxfiskepremiär i Ätran!

2018-04-01 Äntligen dags för laxfiskepremiären i Ätran. Vi ser fram emot en ny säsong. Föryngringen av lax i Hertingforsen betyder mycket för laxens tillväxt. Även på laxbron kan vi se en föryngring med en ny entusiastisk generation laxfiskare som har tilltro till det kommande fisket.

Dagen till ära fanns Flyfisher and Flydresser Peter Scheffler på plats i Laxstugan och visade hur man binder klassiska laxflugor. Dessa mönster användes av engelsmännen när de fiskade i Ätran på 1800-talet och fungerar säkert även i dag. Varför inte testa dem i den nyöppnade Hertingforsen i Dicksons  pool? 

Ätrans laxfiske bygger på framtiden och nu öppnas även Hertingforsen för fiske. Det skall bedrivas som ett Catch & release fiske vilket innebär att fångsten återutsätts. Denna metod tillämpas i allt större utsträckning där fiskevården sätts i främsta rummet.

Johan Bengtsson på Destination Falkenberg är en av de som arbetar för att lyfta Falkenbergs laxfiske. Vid laxfiskestugan finns en ny informationstavla för de som fiskar i hela området från Söderbron och ända upp till den nyöppnade Hertingforsen.  Längs fiskesträckan är det röjt och vid forsen kommer att finnas möjligheter att sitta ner och fika och beundra flugfiskets ädla konst. Om några år kanske vi också kommer att få ett eget “Laxens hus” i Falkenberg.

2018-04-01 Vintrig laxfiskepremiär på Ätrans strand. Fikastunden och fiskesnacket är dagens höjdpunkter och det är skönt med värmen från brasan denna kylslagna aprildag.

Olika EU-fonder som ex LIFE-Atlantlax kan nu användas för att förbättra och marknadsföra detta N2000 område med naturlig atlantlax. Åtgärder för laxen och fisket samt information om laxens och andra vandringsfiskars betydelse för de forsande ekosystemen, är saker som premieras med dessa EU-bidrag för miljoner.

Ätran, som innehar västkustens starkaste naturliga Atlantlaxbestånd, är nu på väg att bli det centrum för atlantlaxen som många kommuner, med lax i sitt vapen, haft som ambition att kunna saluföra som sitt eget varumärke. Falkenberg har nu hittat rätt! Se laxen som passerar Hertingforsen 2018-04-03 genom att klicka på videon nedan!

Källa: www.fiskdata.se

Sanning eller “aprilskämt”?

2018-03-30 Hertingforsen har varit torrlagd i 70 år och nu öppnas forsen för flugfiske! För tio år sedan hade detta varit ett perfekt aprilskämt! Men nu är det verklighet! På söndag den 1 april går startskottet för Falkenbergs nya flugfiskesträcka!

“Jag gillar den här sträckan den har en karaktär som vi saknat i Falkenberg” säger fiskeguiden Jesper Ljungberg. Och han vet vad han talat om då han provfiskat sträckan och fått ett flertal ätranlaxar!

Falkenbergs laxfisketradition kan nu leva vidare, och ett nytt kapitel skrivs i historieboken, genom flugfiske i Hertingforsen – centralt i Falkenberg! Förra året vandrade ca 4500 laxfiskar i forsen vilket registrerades i videokameran. Det är ca 2000 fler än innan forsen öppnades upp för alla fiskars fria vandring!
Läs mer här

Här passerar en av de första laxarna 2018!
Källa: www.fiskdata.se

Första laxen i Ätran!

2018-03-23 Våren är här, nu har första blanklaxen passerat Hertingforsen i Ätran. Den var 57 cm lång och passerade kl. 12:40

2018-03-26 Kände laxfiskaren Hans Schibli påpekar att det troligen är en havsöring som passerat kameran. Bilden är suddig och det är en blank fisk som antingen är lax eller havsöring. Tack för synpunkten Hasse, nu väntar vi på nästa passage av laxfisk!

Och här kommer nästa den 3/4!

Källa www.fiskdata.se

Vi ser nu fram emot årets laxsäsong och fiskepremiären den 1 april. Nytt för i år är att fyra nya laxpooler, Edmans ström, Kungsådran, Alenäs raka och Dicksons pool nu öppnas för flugfiske i Hertingforsen.

Med tanke på att ca 4500 laxfiskar passerade fiskräknaren i forsen 2017 finns goda förutsättningar för årets säsong!

Fiske i Hertingforsen

2018-03-13 Efter tre års provfiske är det nu moget att flugfisket efter lax släpps fritt i Hertingforsen! Missa inte premiären den 1 april. Detta är ett mycket exklusivt fiske då sträckan varit torrlagd under 70 år (1943-2013) men nu har återfått sitt naturliga vattenflöde de senaste fyra åren.

Enligt vattendomen får det fortsättningsvis  inte släppas mindre än 11 kubikmeter per sekund om inte tillrinningen uppströms är mindre. Elfisken visar att det nu årligen finns ca 29 000 laxyngel och ca 3000 ålyngel i forsen. Vandringen av laxfisk har ökat från ca 2000 laxfiskar till drygt 4000 laxfiskar som alla nu passerar genom Hertingforsen! Dessutom ökar storleken på fisken eftersom utvandringen av omlekande fisk inte hindras. Havsöring på över 10 kg fångades i Ätran under förra säsongen.

Laxfiske på naturligt vandrande laxbestånd är dock alltid nyckfullt, vilket alla vet som fiskat lax i vårt grannland Norge.  Ta tillfället i akt och njut av den ursprungliga naturen omkring Hertingforsen.

Vi erbjuder sällskap guidningar och föreläsningar och berättar om Ätrans speciella natur samt genomförandet av det unika Hertingprojektet. 

Läs mer om guidningarna här.

Läs mer om fisket här.

Hertingforsen med de nya fiskesträckorna Edmans ström, Kungsådran, Alenäs raka och Dicksons pool. Till vänster ses Store sten och på bilden ovan Svarte hall vid fiskesträckans nedgräns.