Ätrans vattenråd värnar Ätran

2023-10-20 Nya stadgar utarbetas nu för Ätrans vattenråd. Arbetets inriktning och åtgärder för att värna Ätran skall fastläggas vid nästa föreningsstämma. Stadgarna för Ålplan Ätran stoppar fri fiskvandring.

Ordföranden för ÄVR och pressombudsmannen för Svensk Vattenkraftsförening har skissat på ett förslag som 2023-10-15 sändes ut till medlemmarna för synpunkter. Målbild för restaurering av naturliga habitat till god ekologisk och kemisk status saknas.

Ätrans vattenråd har sitt säte i Falkenberg. Ätrans vattenvårdsförbund bildades för 50 år sedan. Falkenbergs kommuns författningssamling anger att arbetet i vattenråden styrs av respektive vattenråds stadgar. Arbetet i vattenråden skall enligt kommunen vägledas av:
– Vattendirektivets mål – god ekologisk och kemisk status i alla vatten
– Miljökvalitetsnormerna för vatten
– Åtgärdsprogram för Västerhavets vattendistrikt
– Åtgärdsprogram för havsmiljön
– Sveriges miljömål
– Agenda 2030 (EU:s strategi för biologisk mångfald för 2030)

Prioriterade åtgärder i Åtgärdsprogrammet för Västerhavets vattendistrikt:
Naturliga livsmiljöer, biologisk mångfald och hotade arter skall värnas genom att de har tillgång till sina opåverkade naturmiljöer.
Konnektivitet, hydrologisk regim med torrläggning, överdämning och korttidsreglering åtgärdas
Försurning där åtgärder innebär kalkning och anpassat skogsbruk
Miljögifter från användning inom olika verksamheter åtgärdas
Ätrans vattenråd behöver åtgärda dessa områden som särskilt utpekats som viktiga för Västerhavets vatten.

Agenda 2030 Delmål 15.5 handlar om att vidta omedelbara och betydande åtgärder för att minska förstörelsen av naturliga livsmiljöer, hejda förlusten av biologisk mångfald och skydda och förebygga utrotning av hotade arter. EU-Kommissionen konstaterar att det krävs större ansträngningar för att restaurera ekosystem med sötvatten och vattendragens naturliga funktioner. Minst 25 000 km av vattendragssträckor ska återställas till fritt strömmande vattendrag före 2030.

Ätran har minst 250 kilometer vattendrag som saknar naturliga funktioner på grund av bristande konnektivitet, korttidsreglering, torrläggning och överdämning. Ätranlax, havsöring, havsnejonöga, flodnejonöga, staksill, majfisk, färna, stäm, sik, höstlekande och vårlekande siklöja, bergsimpa, lake och ål är alla exempel på arter som uppvisar en negativ utveckling i Ätran och inte kommer upp till gynnsam bevarandestatus. Behovet att återställa Ätran till ett fritt strömmande vattendrag är akut. Restaureringen har med positivt resultat påbörjats i och med återställandet av Hertingforsen 2013. Se ingressbild på den tidigare torrlagda forsen som nu flödar fritt.

Ålplan Ätran befriar alla betalande dammägare från skyldigheten att enligt gällande vattendomar åtgärda ålens fria vandring. Detta innebär att all produktion av akut hotad ål upphört från större delen av Ätrans avrinningsområde. Detta bryter mot EU:s Ålförordning och måste snarast åtgärdas med en revidering av stadgarna.

Regeringskansliet Faktapromemoria 2019/20:FPM43

Länkar: Miljögifter i Ätran giftiga kräftor
Kalkning av sjöar upphör i Ätrans avrinningsområde
Konnektivitet lika viktig för fiskar som för folk
Naturliga livsmiljöer havsnejonögat utestängs