2023-10-18 Deltagarna kommer från bland annat USA, Belgien, Portugal, Irland och Frankrike. Arten havsnejonöga är i akut behov av åtgärder för att överleva då det endast beräknas finnas 50 individer kvar i hela Sverige.
Ätran är på många sätt ett unikt vattendrag. Mest känt är Ätran för den genetiskt unika Ätranlaxen. Ätranlaxen är utan jämförelse Sveriges största bestånd av vild Atlantax.
Fiskräknaren i Ätran har i år filmat 23 av de 50 exemplar av urtidsdjuret havsnejonöga som beräknas finnas kvar i Sverige år 2023. Nejonögat hör till rundmunnarna som funnits flera miljoner år före dinosaurierna. Det var långt före benfiskar och ålen började utvecklas.
Nejonögonen är dåliga simmare och utestängdes från sina lekplatser när Hertingdammen byggdes 1944. Det byggdes visserligen en fiskväg för laxen men havsnejonögat orkade endast simma upp i trappans nedre delar.
Krister Lindqvist och hans far utförde ett livsverk med att lyfta instängda laxar och havsnejonögon för hand förbi Hertingdammen. De kunde årligen lyfta hundratals nejonögon förbi dammen till sina lekområden uppströms. Om denna heroiska insats inte utförts hade situationen för nejonögonen troligen varit än värre.
Hertingdammen revs 2013 och nu kan vandringsfisken (havsnejonöga, flodnejonöga, majfisk, staksill, atlantlax, havsöring, ål m.fl.) utan skador vandra både uppströms och nedströms till livsavgörande lek- och uppväxtområden.
Tyvärr tar det stopp uppströms vid kraftverksdammen vid Ätrafors. Hertingprojektet har visat att det finns en lösning att med bästa möjliga teknik ordna fri fiskvandring och rädda akut hotade djurarter. Hallandsåarnas naturvärde har klassats inför kommande omprövning och åtgärder. Ätran har bedömts ha ett ringa naturvärde som är lägre än Lagans och Nissans.
Vi skall dock vara stolta över Ätrans unika naturvärden som lockar internationell expertis för att diskutera hur havsnejonögat kan bevaras till kommande generationer. Ätran har dessutom den rikligaste förekomsten av Hallands landskapsdjur; den vilda Atlantlaxen.
Länkar:
Reportage SVT
Hemsida Länsstyrelsen Havsnejonöga konferens