vad betyder konnektivitet?

2020-10-25 Konnektivitet betyder enligt ordboken logisk förbindelse. Vägverket talar om god konnektivitet mellan olika städer och orter. Nu skall stenvalvsbron över Högvadsån vid Lia ersättas med en ny bro för 8 miljoner kronor.

Den gamla bron håller inte måttet. Timmerbilarna kan inte längre köra över den gamla bron med full last. Det är logiskt att man får en ny förbindelse över Högvadsån så att transporterna kan anslutas till vägen mellan Falkenberg och Ullared. Läs mer här.

2020-10-25 Befintlig bro över Högvadsån vid Lia ersätts nu med en ny, modern vägbro. Detta ger ökad konnektivitet för skogsbruket.

Konnektivitet kan också vara att den logiska förbindelsen för spridningen av djur och växter i vattensystemen. Denna kan brytas av en kraftverksdamm. Dammen vid Lia strax uppströms det nya brobygget är ett tydligt exempel. För vandrande laxar och ålar är detta en fråga om liv eller död då de är beroende av fria vandringsvägar. Laxen behöver nå sina forna lekområden och ålen måste kunna vandra till sina uppväxtområden i våra sjöar. De flesta laxarna stoppas tyvärr av dammen vid Lia. Laxar och ålyngel har svårt att vandra uppströms i befintlig laxtrappa.

Frågan om konnektiviteten är livsavgörande för livet i Högvadsån. Det finns teknik att ordna så att naturen får fria vägar i vattendragen. Tänk er in i deras situation. Hur vore det om bron över ån vore helt avstängd och alla transporter och människor vore utestängda från sina hem? Både människor , djur och fiskar är helt beroende av den logiska konnektiviteten. Dammen vid Lia skall omprövas i den nya Nationella Planen 2024. Vi får se vad juristerna säger om den logiska förbindelsen.

2020-10-25 Det nedlagda kraftverket vid Lia där laxar och ålar hindras på sin fortsatta vandring. Konnektiviteten är bruten och fiskarna är utestängda från sina hem.