2023-10-25 Tvåhundratusen ålar och 95% av laxen har försvunnit varje år från Ätran. De som försvunnit kommer inte tillbaka. Men förutsättningarna för en fortsatt hållbar produktion av biologisk mångfald finns ännu kvar om åtgärder vidtas.
Svensk vattenförvaltning efterlyser nu data om vattenstånd, vattenföring och överledningar för att få bättre underlag till bland annat statusklassificering och åtgärdsplanering. Alla vatten har samma förutsättningar att kunna nå god ekologisk status. Åtgärder behövs inom olika verksamheter. För vattenförvaltningens statusklassificering 2024 efterlyser SMHI uppgifter om vattenkraftens påverkan senast 30 november 2023. Läs Efterlysningen
Vattendelegationen får inte besluta om undantag som gör att det till exempel inte går att uppfylla ett områdesskydd för ett Natura 2000-område. Biologiska kvalitetsfaktorer ger ett mått på hur bra livet i vattnet mår. Finns de arter av växter och djur som borde finnas där och tillräckligt många? Arbetet med att skydda vatten har pågått länge, både nationellt och i ett europeiskt perspektiv. Redan på 1500-talet fanns det KMV i Sverige som stadgade att det skulle finnas en Kungsådra Med Vatten. (=KMV). Återställd kungsådra ger återställd god ekologisk status. (GES)
Hela Ätrans sträckning från havet till länsgränsen är sedan 1800-talet påverkad av vattenkraften som gör att god ekologisk status inte längre uppnås i detta Natura 2000 område. Fakta om dammar, överdämning och döda åfåror finns redan registrerade på historiska och aktuella kartor. Dagens situation är förödande för ekosystemen och vandringsfisken. Fortfarande dör ca 5000 ålar årligen i kraftverkens galler och turbiner i Ätran. 35 000 laxsmolt beräknas omkomma årligen på sträckan havet – Ätrafors på grund av korttidsreglering. Laxen och ålen är utestängd från sina tidigare jungfruliga lek- och uppväxtområden i merparten av Sveriges inlandsvatten.
Efterlysningen bör därför gälla åtgärder som återställer fiskens fria vandring och de forsande habitat som är avgörande för ekosystemens överlevnad. Länsstyrelsens utvärdering visar att åtgärder är socioekonomiskt fördelaktiga även med hänsyn till kostnader för åtgärder. Hertingprojektet har visat att det är möjligt att genomföra en lyckad återställning från dämda, torrlagda vatten till fria vatten. 25 000 km dämda vatten skall åtgärdas i Europa enligt internationella överenskommelser. Svenska åtgärder efterlyses.