Havsnejonögats habitat förstört

2022-07-19 Vad är ett havsnejonöga? Vad är habitat? Vad är förstört?

Havsnejonögat är en rundmun som liknar ålen men de är inte släkt. Havsnejonögat har funnits på jorden 400 miljoner år och har klarat alla miljöförändringar, vilket är imponerande. Havsnejonögats habitat är dels havet och dels våra floder och forsar. De lever som parasiter på stora havsfiskar och leker bland forsarnas stenar och grus.

Sedan istiden har det funnits rikligt med havsnejonögon i de västsvenska åarna. Men i början på 1900-talet stängdes vandringsvägarna för ål, lax och nejonögon. Havsnejonöga och ålar kan inte hoppa och de utestängdes från sina lek- och uppväxtområden när laxtrappor byggdes för laxen.

Vi börjar nu förtjänstfullt att öppna några dammar så att vandringsfisken kan nå sina habitat och lekområden. Men tyvärr klarar inte fisken bolagens korttidsreglering. Hallandsåarna är ömsom rännilar och ömsom floder i takt med att elpriset varierar. Havsnejonögat kan trots 400 miljoner års anpassning inte anpassa sig till denna onaturliga vattenreglering.

Ätran utgör ett kärnområde för havsnejonögat och atlantlaxen. Här fanns de i tusental och trivdes i oreglerade forsar fram till sekelskiftet 1800/1900. Förra året inventerade Länsstyrelsen i Halland havsnejonögat och slog larm om att havsnejonögat var i akut behov av åtgärder. Läs mer här.

Inventeringen visade bl.a. att:

  • Totalt observerades endast 149 levande individer på hela västkusten varav 127 st i Halland.
  • Av dessa är 113 stycken havsnejonögon som fotograferats när de passerat i fiskräknaren vid Hertings kraftverk i Ätran.
  • Flest havsnejonögon finns i Sverige idag i Ätran och Högvadsån.

Även 2022 har nu havsnejonögat företagit sin lekvandring upp i Ätran. Totalt har det fotograferats 38 lekvandrande individer 2022! Det är en minskning med 75 individer sedan förra året och läget är ännu mera akut. Samtidigt fortsätter den kraftiga korttidsregleringen i Ätran. Den har årligen beräknats ta död på 34 500 laxsmolt. Även nejonögonen är beroende av vatten!

Vattendomarna som tillåter korttidsregleringen skall omprövas i Ätran med början 2024. Det är en liten eftergift för miljön att låta Ätrans vatten ha ett mer naturligt flöde. Överdämda och torrlagda habitat uppströms Ätrafors skulle behöva återlämnas till laxen och nejonögonen.

Havsnejonögat har funnits i 400 miljoner år och riskerar total utrotning. Kraftbolagen gör miljardvinster på att diktera hur vattnet skall användas. Det är dags att naturen får tillbaka en liten del av vattnet så att den överlever. Även vattenkraften behöver omfattas av moderna miljölagar, för våra vandringsfiskars och våra forsars skull! En epok som varat i 400 miljoner år riskerar nu att gå i graven för kortsiktig ekonomisk exploatering som pågått i drygt 100 år.

Länsstyrelsens fiskerikonsulent larmar på nytt i SVT Nyheter 2022-08-18 om havsnejonögats akuta situation.
Fiskekonsulenten slår larm – så drabbas laxen om havsnejonöga dör ut | SVT Nyheter

Vid Hertingforsen kan havsnejonögat passera och nå uppströms belägna lekplatser. Vid Ätraforsdammen är det definitivt stopp.