Ätrafors laxfiske

2024-07-29 Klockan 10:35 stängdes vattnet av i Ätrans gamla huvudfåra som är Natura 2000 område. Genast började de instängda laxarna förtvivlat att hoppa i hålorna nedanför kraftverksdammen.

2024-07-29 Laxarna hoppar och blir oroliga för sitt liv när kraftbolaget stänger av vattnet i Ätrans gamla huvudfåra och tillika N2000 område med särskilt bevarandeintresse.

Saken är den att mitt under laxuppvandringen under två veckor sista halvan av juli har kraftbolaget ”spillt” vatten i gamla åfåran vid Ätrafors. Orsaken är planerade underhållsarbeten av kraftverkets turbiner.

Laxarna vandrar då upp till sina forna lekområden i Ätran. Det är precis som att laxarna kände på sig att nu väntar en säker död med långsam kvävning och förruttnelse. De lever på hoppet och sänder ett sista SOS (Save Our Salmon) till de som bestämmer över naturresurserna.

Hittills har de hoppat ohörda och årligen omkommer ett antal lekmogna laxar nedanför kraftverksdammen i Ätrafors. Åtgärden är dock enkel; det krävs bara en smula mänsklig sympati och vanligt vatten.

Hertingprojektet och kommunen har visat vägen genom att frivilligt släppa en minimitappning och återskapat den tidigare torrlagda Hertingforsen.

Naturnytt har tidigare rapporterat om laxdöden vid Ätrafors i flera rapporter 1. 2. 3 och 4. Klicka på siffrorna för att läsa mer om de skador som nuvarande nyttjande av vattenkraften orsakar i Ätran.

Denna laxdöd känns särskilt overklig i år 2024. Myndigheterna har nämligen 2023 varnat för att Ätranlaxen har nedsatt bevarandestatus och därför rekommenderat ett fångstförbud i Ätran. Fiskerättsägarna och klubbarna i Ätran har därför infört regler som begränsar laxfisket i Ätran 2024.

Vattenkraften står för den största decimeringen av Ätrans laxbestånd; enligt länsstyrelsen fler än 60 000 ätranlaxar årligen! Bolagen har därför stora möjligheter att påverka laxbeståndet positivt. De har ännu inte reagerat för att rädda laxen och övriga vandringsfiskar trots att de är medvetna om problemen. Bolagen är medlemmar i Ätrans vattenråd och här vore en samverkan för god laxförvaltning av stort värde för laxens och vandringsfiskens bevarande.