2022-04-21 Åter igen lockas nystigna laxar in i dödsfällan vid Ätrafors.
Saken är den att Uniper tillfälligt släpper vatten i den gamla åfåran som torrlades när kraftverket byggdes för ca 100 år sedan. Sträckan är skyddsvärt N2000 område och är ett ypperligt reproduktionsområde för lax – om vatten fanns.
Under gårdagen forsade vatten från dammluckorna i en omfattning som översteg flödet från Högvadsån. Laxen väljer då den vattenrika och forsande “döda” åfåran där den blir instängd när vattnet stryps.
Detta problem har uppmärksammats av kraftbolaget som för något år sedan byggde en “fiskspärr” för att hindra laxen från att vandra upp. Trots att Unipers miljöchef annonserade att ny teknik använts så spolades fiskspärren bort vid första vattensläppet!
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet men åser lugnt spektaklet. Verksamhetsutövaren har ett gammalt omodernt tillstånd att inte behöva ta hänsyn till laxen. 34 500 laxsmolt dör årligen, med Länsstyrelsens goda minne, på grund av korttidsreglering vid Ätrafors.
Länsstyrelsen inväntar kommande omprövning enligt modern lagstiftning, vilket skall ske 2024 och 2027. Då skall miljömålet jämställas med energimålet. Kraftbolagen har sagt att de på riksnivå kan ställa upp med en vinstminskning på 1,5 TWh vilket är 2,3% av energiproduktionen. Vi får se om den moderna lagstiftningen gynnar laxen och vandringsfisken på samma sätt, så att vi endast offrar 2,3% av ålen och laxen och uppnår 97,7% av ursprunglig vandring och produktion av våra skyddsvärda vandringsfiskar.