Ätrafors lockar laxen

2023-09-18 Rävigeforsen vid Ätrafors är ett N2000 område som lockar laxen i Ätran. Här kan det produceras tusentals värdefulla Ätranlaxar.

Problemet är att laxen behöver vatten. Unipers kraftverk har nolltappning i den skyddsvärda forsen. Det innebär att ibland släpper de vatten och ibland stänger de av vattenflödet helt.

Laxen blir stressad och dör. Om laxen eventuellt lyckas leka torrläggs rommen när kraftverksluckorna stängs. Nu är det lektid och de stressade laxarna simmar omkring och vissa dör innan de hunnit leka.

Lösningen på problemet är mycket enkel. Den heter vatten. Om bolaget har en vilja att ta hand om miljön kan man se hur Falkenbergs kommun tagit hand om den tidigare åfåran vid Hertingforsen.

Där lever strömstare, kungsfiskare och uttrar. Där produceras tusentals laxyngel varje år. Tack vare att kommunen släpper ett minsta flöde på 11 kbm/s genom forsen. Det är bara för Uniper att kopiera för att få en mer miljövänlig verksamhet.

PS Uniper har nu släppt vatten i “döda åfåran” under augusti och september vilket lockat upp laxen till det område som man därefter torrlägger. “Orsaken” är en renovering av en kraftverksturbin. DS

2023-09-18 Död lax vid Ätrafors kraftverk.