Odlade regnbågar i Ätran

2022-12-02 De senaste dagarna har Ätran översvämmats av groteska, invasiva regnbågslaxar. Troligen har de rymt från någon havsbaserad odling av regnbåge.

Danska Musholm A/S skriver på sin hemsida: ”Natten mellem fredag den 11. november og lørdag den 12. november 2022 blev en opdrætsring på et opdrætsanlæg vest for Musholm Ø påsejlet af en fiskekutter”. ”Det er svært at vurdere præcist på nuværende tidspunkt men umiddelbart op imod ca. 70.000 regnbueørreder”. ”Fiskene er i god kondition og vejer ca. 3 – 4 kg pr. stk. De skulle først have været høstet kort før jul.”Fisken, der har været opdrættet gennem 3 år, var solgt på kontrakt og skulle have været leveret før jul”. ”Vi forventer, at fisken er fanget i løbet af et par måneder. Det er dokumenteret, at rømmede regnbueørreder ikke giver anledning til længerevarende påvirkning af miljø og natur. Spredningen er begrænset, og tidligere undersøgelser viser, at opdrættede regnbueørreder ikke udgør en trussel for laks og havørreder i vandløbene”. Läs hela pressmeddelandet här: Bjærgningsarbejde er afsluttet efter påsejling af opdrætsanlæg – Musholm

Fiskkameran i Herting noterar all fisk som vandrar upp och ned vid Hertings kraftverk i Falkenberg. Kameran är extremt viktig för information som kan användas vid rätt fiskevårdsåtgärder i Ätran. Den berättar att laxuppgången ökat med 2000 laxar efter Hertingprojektet. Den berättar att läget är allvarligt för det hotade havsnejonögat mm. Därför är det underligt att Falkenbergs kommunchef beordrat nedmontering av kameran. Men det är en annan fråga.

Nu visar kameran att fiskuppgången i Ätran den 18-27 november dominerats av fula, invasiva regnbågar (Oncorhynchus mykiss)som troligen var tänkta för julbordet. Om detta är en ”julklapp” från danska Musholm A/S är osäkert. I så fall tog det sju dagar för rymlingarna att simma från Musholm i Danmark till Ätran i Sverige. Storleken på fiskarna stämmer väl överens med de danska rymlingarna även om A/S menar att ”Spredningen er begrænset”.

Regnbågen kommer ursprungligen från kusten av västra nordamerika och har sedan länge använts för bl.a. kasseodling för konsumtion. Dessa kasseodlade fiskar är feta och har ofta trasiga fenor med skadad stjärtfena (se bild). I Danmark och Norge är dessa kasseodlingar av fisk vanliga. De matas med pellets som ofta tillverkas av fiskmjöl från andra viktiga arter som strömming, sill eller lodda.

När kassarna går sönder rymmer dessa fiskar i tusental och vandrar bl.a. upp i svenska åar för att leka. Oftast får de ingen avkomma men de kan ändå orsaka stora problem. De har ofta med sig sjukdomar som kan överföras till andra fiskar såsom lax och havsöring som är svaga efter leken. När de förrymda regnbågarna försöker leka på våren skadar de laxens lekbäddar där laxrommen ligger nedgrävd för att käckas senare på våren. Regnbågen tycker om att äta fiskrom och då ligger laxrom och havsöringrom nära till hands.

 Livsmedelsverket på Åland uppmanar: ”Undvik införsel av levande dansk fisk” Efter att sjukdomen IHN, infektiös hematopoietisk nekros, upptäckts på en åländsk fiskodling efter import av dansk sätt- och slaktfisk avråder nu livsmedelsverket från införsel av dansk levande fisk till Finland. Till Åland spreds viruset i samband med import av regnbågslax från en dansk fiskodling våren 2021. Det fick stora ekonomiska konsekvenser. Läs mer Livsmedelsverket: ”Undvik införsel av levande dansk fisk” | Ålands Radio & Tv Ab (alandsradio.ax) Läs mer
Utrotandet av fisksjukdomen IHN på slutrakan på Åland – Livsmedelsverket (ruokavirasto.fi)

Regnbåge sätts ibland ut i Svenska insjöar för fiske. Men då krävs länsstyrelsens tillstånd och det är noga att inga sjukdomar sprids. De ”förrymda” regnbågarna” i Ätran saknar tillstånd. Om rymlingarna kommer från fiskodlingar i Danmark finns risk för spridning av allvarlig sjukdom så som skett till Åland. Sjukdomar är alltid ett vilande hot för svenska laxbestånd. Sjuk fisk i Ätran | Ingemar Alenäs (alenas.se)

Fiskkameran vid Herting är central när det gäller att se såväl sjukdomar som positiva effekter av genomförda åtgärder. Man kan exempelvis se att i år har en stor andel av laxarna stannat i Ätrans huvudfåra för lek. Vid Herting finns även en smolt- besefälla som kan användas för att insamla kunskap. Det är mycket glädjande att effekterna av hittills utförda åtgärder när det gäller rening, kalkning och restaurering av Hertingforsen med fria fiskvägar haft så positiva resultat. Nu skall även tillstånden för vattenkraften omprövas i den nationella planen.

Därför behövs en fortsatt koll av resultatet av positiva åtgärder lika väl som information om eventuellt negativ påverkan. Först då kan vi ta rätt beslut för att bevara de stora naturresurser som Falkenberg har i sitt unika laxbestånd och laxfisket.

PS Läs mer i Fiskejornalen om 70 000 rymda regnbågar i Danmark. Fiskefest efter förrymda danska regnbågar (fiskejournalen.se) DS

Se bilder och film på de förrymda regnbågarna här: Så skete det igen – udslip af ca. 70.000 regnbueørreder !! (smaabaadsnyt.dk)

Läs mer här Första fisken i Ätran | Ingemar Alenäs (alenas.se)