Sjuk fisk i Ätran

2022-10-30 Rapporter kommer in om sjuka fiskar i Ätran. Laxen och öringen leker nu i månadsskiftet. Friska och starka fiskar är viktigt för god framgång med leken.

Fiskmögel (Saprolegnia) finns närvarande i vattnet. Om fisken stressas löper den större risk att drabbas av denna dödliga sjukdom.

Hallands Nyheter rapporterar i onsdags om sjuka laxar i Ätran. Vid Nydala kvarn strandar en del sjuka laxar. Naturnytt ser sjuk lax och havsöring i Vessigebro.

De laxar och öringar som vandrar upp i Ätran från havet kan ha kommit redan i mars-april för sex månader sedan. Lekfisken intar ingen föda under vistelsen i sötvatten. För att de skall hålla sig friska är det viktigt att de inte stressas i onödan. Höga sommartemperaturer är en stressfaktor som är svår att påverka. Laxen är dock ganska anpassningsbar till långsamma, naturliga förändringar.

En allvarligare stressfaktor är korttidsregleringen av Ätran. Lekfisken får hela tiden byta områden och utsätts flera gånger per dygn för en “tsunamiliknande” flodvåg som stressar och tar mycket av den energi som skulle användas vid lekbestyren. Skillnaderna i flöde kan variera med över 40 kubikmeter i sekunden på endast två timmar!

Länsstyrelsen anger att antalet laxyngel som årligen dör av korttidsregleringen vid Ätrafors är ca 34 500 st. Hur många vuxna laxar som stressas och blir sjuka med dödlig utgång som följd har inte beräknats. Laxhonorna har ca 1 300 romkorn per kilo laxhona.

Ätrans vattendomar tillåter i dag korttidsreglering samt att ålen stängs ute från sina uppväxtområden. Och att utvandrande blankål massakreras i kraftverkens turbiner och galler. Regeringen har nu bestämt att omprövningen av dessa omoderna vattendomar skall pausas i två år.

EU-kommissionen har anmärkt på att Sverige inte följer vattendirektivet och ändrar alla otidsenliga vattendomar som skadar våra vandringsfiskar. Vill man se hur fria vandringsvägar kan ordnas så kan man göra ett studiebesök vid Hertings kraftverk och Hertingforsen.

Ätrafors kraftverk i Ätran korttidsreglerar flödet timma för timma. Stora och snabba variationer ger omfattande biologiska skador.