2022-12-03 Ätrans vattenråd har förra året utfört en biotopkartering av laxens lekområden i Ätran. Där uppges att de flesta leklaxarna vandrar förbi Ätran till Högvadsån. Detta stämmer inte med den fiskräkning som utförs i Ätran.
Ätran är västkustens viktigaste producent av vild atlantlax. Ätran är av internationellt intresse (N2000-område) med stort bevarandevärde. Ätrans värden påverkas av vattenkraften som korttidsreglerar, torrlägger och stänger fiskens vandringsvägar. Vattenkraften har under ca 100 år orsakat omfattande, okompenserade skador på Ätrans laxproduktion. De omoderna vattenlagar som orsakat dessa skador skall nu omprövas för större miljöhänsyn. För bra beslut och rätt åtgärder är det därför viktigt med rätt information om Ätrans tidigare och nuvarande status som laxälv.
Fiskräknaren vid Herting ger viktig information. Cirka 4000 laxfiskar har under 2022 passerat räknaren men slutresultatet är ännu inte publicerat. Något hundratal laxfiskar som inte passerat räknaren kan förväntas leka nedströms på lämpliga lekområden vid Tullbron, Sandbanken, Garvareforsen, Laet, Knarren, Laxbron och inte minst den restaurerade Hertingforsen.
I Högvadsån vid Nydala har Sven-Erik och Berit Möller lyft ca 300 laxfiskar i år. Flödet har varit lågt hela sommaren och hösten vilket innebär att få fiskar själva kunnat hoppa upp för dammen vid Nydala jämfört med tidigare år. Högvadsån är förvisso mycket viktig för laxreproduktionen. Men det innebär inte att laxproduktionen i Ätrans huvudfåra kan förringas. Torrår som 2022 är den extra betydelsefull.
Åtgärdssamordnaren för Ätrans vattenråd står som huvudförfattare till rapporten: Biotopkartering – Ätran (mynningen – Ätrafors) Datum: 2021-12-02. En av rapportens viktiga slutsatser är att: ”Den mesta av laxen vandrar förbi sträckorna i Ätran för lek i Högvadsån som mynnar i Ätran”. Dessutom anges att en ca 1,8 kilometer lång sträcka nedströms Ätrafors kraftverk ”ej är lämpliga” som uppväxtområden för laxartade fiskar. Dessa områden i Ätran som Ätrans vattenråd klassar som ”ej lämpliga” har enligt länsstyrelsens elfiskeundersökningar en god produktion av lax.
Resultatet av fiskvandringen vid Herting och laxräkningen vid Nydala visar med all önskvärd tydlighet att en stor andel av Ätrans laxbestånd stannar i Ätrans huvudfåra för lek. Dessutom leker merparten av de största laxarna i huvudfåran medan de mindre laxarna och öringarna ofta ses i Ätrans biflöden.
Rapporten från Ätrans vattenråd om Ätrans laxbiotoper har så allvarliga brister att den ej kan användas som en del av underlaget inför kommande omprövning av vattendomarna i Ätran. Rapporten anger dock den pågående korttidsregleringen av Ätran som ett prioriterat åtgärdsområde.