Närnatur i Vessigebro

2022-03-01 Vessigebro planerar för framtiden. Moderna boenden är viktiga för utvecklingen. Närnaturen är en av de värdekärnor som bevaras när vi planerar för levande landsbygd.

Närnaturen kring Vessigebro har många unika områden med en rik biologisk mångfald som ekskogar, ängsmarker och inte minst Ätran med sina unika fiskarter lax, ål, öring, nejonögon och majfisk.

Tätortsnära ängsmarker i Vessigebro är dokumenterade i en skötselplan för 10 områden där Montessoriängen ingår. Projektet har erhållit LONA-bidrag. Läs mer här tatortsnara_natur_Vessigebro.pdf (biodivers.se).

Historiska kartor (Generalstabskartan) visar att ängsmarken vid reningsverket har över 180 års kontinuitet. Det är viktigt för artrikedomen. När framtiden planeras är det också viktigt att ha med sig det historiska perspektivet.

Falkenbergs kommun informerade om framtida byggplaner i Vessigebro. Översiktskartan visar att på ängen vid Montessori är det “prickmark” vilket innebär att marken inte skall bebyggas. Det kan ha olika orsaker varav en är att det är ett ängsområde med unika fjärils- och biarter.

En annan viktig orsak som inte berördes är att det är ett skredriskområde. Detta kan man se på Falkenbergs kommuns utmärkta webbkarta. Man kan också se vilka områden som ligger i riskzon för översvämningar. Dessa områden är det viktigt att undvika om man inte skall orsaka framtida kostnader och olägenheter för de boende.

Läs mer om Vägsamfällighetsföreningens fina arbete med Montessoriängen och närnaturen här. och här. och här.