Aktuell värdering av glasål

2022-02-18 Värdesätta naturen är svårt då den nästan alltid undervärderas. Nu har en spansk domstol satt ett värde på glasålen.

Ärevördiga tidningen The Times rapporterar den 2:a februari att nu har domen fallit för den man som ertappades med att försöka smuggla 65 kilo glasål för försäljning. 63 kilo av glasålarna dog och 2 kilo kunde tas omhand av en djurpark och släppas fria i ett vattendrag i Andalusien.

Spanska Jordbruksverket “The Ministry of Agriculture, Livestock, Fisheries and Sustainable Development” värderade skadan som orsakats ekosystemet och den framtida ålproduktionen till 7,2 miljoner euro.

Spaniens rikstingsrätt i Algeciras dömde därför mannen som begått brottet mot denna hotade art till 15 månaders fängelse och 7,2 miljoner euro i böter för att ha försökt smuggla ut 65 kilo babyålar till Marocko.

Domen och värderingen är mycket intressant eftersom svenska domstolar nu i Nationella planen (NAP) skall ompröva omoderna vattendomar som bygger på föråldrad lagstiftning från tiden när endast halva svenska befolkningen hade rösträtt.

Ledande svenska ålforskare (Wikström/Åström) har beräknat mängden glasål som jungfruligt vandrade upp i svenska inlandsvatten till 188-360 miljoner glasålar. Vi kan anta att detta motsvarade 56-110 ton före det att bolagen byggde dammar och vattenkraftverk som helt stoppade alla vandringsfiskar inklusive ålen.

Ålen tillhör ett gemensamt europeiskt bestånd varför värdet av “spanska” och “svenska” ålyngel är detsamma. Därför är den spanska värderingen av stort intresse även för de fall där svenska ålar dödats med eller utan stöd av lagen.

Kraftbolagen i Sverige har årligen undanhållit och dödat 56-110 ton glasål från svenska sjöar och fiskerättsägare. Glasålens värde är nu av spansk domstol fastställt till 110769 euro per kilo. Det innebär att värdet av den uteblivna åluppvandringen i Sverige på grund av kraftbolagens verksamhet är 6,2 till 12,2 miljarder euro per år eller 65 till 129 miljarder svenska kronor. Då har vi inte tagit hänsyn till skador på andra vandringsfiskar som lax, öring och nejonögon.

Spanska domstolar har föregått med ett gott exempel för att värdera förlusten av glasål. Nu får vi hoppas att det ger “råg i ryggen” till svenska domstolar när den svenska vattenkraften skall omprövas. Omprövningen startar redan i år 2022 och Ätran skall omprövas 2024. Då får vi se om allas värde är lika inför lagen.