Tiden är ute för plast i haven

2022-03-05 Världshaven är förorenade med alla sorters plast från dollyrep, fiskegarn, trålar, dunkar och allehanda förpackningar i plast. Fåglar och fiskar fastnar i “spökgarn” och nanoplaster förorenar vår föda, fisken.

Men nu har 193 FN-länder kommit överens om att ingå ett bindande avtal att stoppa plastföroreningarna. Läs mer här.

”Vi står vid ett historiskt vägskäl där ambitiösa beslut som tas i dag kan förhindra att plastföroreningar leder till en kollaps av våra ekosystem” säger Gustaf Lind, generalsekreterare vid Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Den årliga plastkonsumtionen beräknas öka från omkring 300 miljoner ton i dagsläget till 600 miljoner ton år 2040. Mycket av denna plast har hamnat i våra hav där den orsakat ett stort lidande för alla djur och fiskar. Till sist bryts plasten ned till små plastpartiklar, nanoplaster, som hamnar i havets läckerheter som vi älskar att konsumera. Då riskerar vi att bli sjuka av vår egen förorening!

Det är för vår egen överlevnad och välbefinnande som vi skall hålla våra hav rena från föroreningar. Tack alla naturälskare och organisationer som har arbetat med att stoppa plastföroreningen i havet. Nu ser vi fram emot ett hav utan plaster, spökgarn och dollyrep.