Vad är ekocid?

2020-03-15 Ordet ekocid har glömts bort i det svenska språket och beskrevs som ett “nyord” i maj 2019. I engelska språket har ordet ecocide funnits sedan 1970-talet. Vad betyder då ordet som tagit oss svenskar ca 50 år att återupptäcka?

Ekocid kan beskrivas som mänskliga aktiviteter (miljöbrott) som orsakar omfattande skada eller helt förstör ekosystem vilket leder till skada för välmående hos arter inklusive människan. Människorna har rättigheter enligt deklarationen om mänskliga rättigheter. Naturen saknar dessa rättigheter trots att vi är helt beroende av naturen och en del av denna. Svenska miljöbalken är underordnad ekonomiska faktorer på ett sådant sätt att ekosid blir lagligförklarat.

Den sjätte artutrotningen pågår enligt världens forskare och är det främsta exemplet på ekocid. Många länder har uppmärksammat detta och ger naturen egna rättigheter som skyddas enligt lagstiftningen på samma sätt som mänskliga rättigheter.

Goda exempel på detta är:
• 2008 blev Ecuador första landet med en grundlag som ger ekosystem okränkbara rättigheter.
• 2010 instiftade Bolivia en Moders Jords lag i sin lagstiftning.
• 2010 blev Pittsburgh den första större stad i USA att anta en författning som innefattade naturens rättigheter.
• 2014 beslöt Nya Zeelands parlament att omvandla en nationalpark till en juridisk person ”i sin egen rätt”. Åtal nu kan väckas å ekosystemens vägnar.
• 2016 blev floden Atrato i Colombia status som en egen juridisk person med rätt till skydd, bevarande, underhåll och restaurering.
• 2017 fick tre större floder suveräna rättigheter: Whanganui i Nya Zeeland samt Ganges och bifloden Yamuna i Indien blev egna juridiska personer. Den indiska domstolen utvidgade sedan beslutet att även gälla andra ekosystem som ingår i flodsystemen, som glaciärer, sjöar och våtmarker.
• 2018 gav Colombias högsta domstol landets regnskog (en del av Amazonas) status som en egen juridisk person.
• 2019 erkändes floden Magdalena i Colombia som rättssubjekt genom ett domstolsbeslut – floden och dess bifloder är en enhet som har rätt till skydd, bevarande, underhåll och restaurering.

Svenska floder saknar det juridiska skydd som införts i bl.a. Indien, Nya Zeeland, Ecuador, Bolivia och Colombia där floderna fått suveräna rättigheter som juridiska personer.

Ätran omfattas av europeisk lagstiftning genom art- och habitatdiretivet kallat N2000. Men här torrläggs naturfåran och fiskens fria vandring hindras genom dammar och turbiner. Den akut hotade ålen och den unika laxen offras i ett omfattande ekocid.

Läs mer Jag är Ätran

Ekocid pågår i Ätran år 2020. 2024-2029 skall Ätran omprövas enligt modern miljölagstiftning.