2020-03-06 Danmark, Finland, Frankrike, Österrike och Grekland ställer sig bakom EU:s Vattendirektiv som säger att kvalitén på våra vatten och den ekologiska statusen inte får försämras. Sverige valde att inte ställa sig bakom lagen i sin nuvarande form vid ministermötet i Bryssel den 5 mars. Läs mer här
Sverige menade även att våra vatten var kraftigare påverkade av industriell verksamhet, vattenkraftsanläggningar, mm än vad man först trodde när direktivet infördes 2003 och att detta då skulle vara ett av de främsta skälen till att direktivet inte kunnat genomföras i vårt land.
Näringslivsföreträdare menar bland annat att kravet att vattnen inte får försämras behöver vara mindre strängt och att möjligheten att omfattas av undantag från kravet på att uppnå god ekologisk status, bör breddas till att omfatta fler samhällsviktiga verksamheter.
Före vattenkraftens påverkan var invandringen av glasål till våra svenska vatten enligt Sötvattenslaboratoriet rapportering ca 620 miljoner st/år. Detta rapporterades av Sö-lab år 2011. Trots ålförordning och vattendirektiv har tillgången på ål fortsatt att försämras och ålen är nu akut hotad.
Sverige menar att vattenkraftens elproduktion inte får påverkas av åtgärder för att lösa ålens fria vandringsvägar. SLU rapporterar att vattenkraftens åtgärder, i form av omflyttning av 1-2 miljoner engelska ålyngel till svenska vatten, nu har inneburit att dödligheten av ål är på en hållbar nivå i Sverige. Denna utrotning av en rödlistad art skulle inte godkännas och bedömas som hållbar om vi tillämpade EU:s vattendirektiv.