Vessigebro vägförening värnar vattensalamandrar

2020-03-17 En eloge till Vessigebro vägsamfällighetsförening för att man värnar om vattensalamandrarna.

Saken är den att salamandrarna skall passera Forsvägen varje vår och höst. På våren vandrar de från ekskogen till Flädje våtmark för att leka och leva i dammarna. På hösten vandrar de tillbaka från våtmarken till skogen för att övervintra under murkna löv, stubbar och träd. En av många viktiga funktioner för “död” ved.

Ett telefonsamtal, och skyltarna som talar om att salamadrarna är på väg kom blixtsnabbt upp vid Forsvägen. Vilken serviceanda! Salamandrarna vandrar nu när det är mörkt och regn. Dessa trafikanter är små och oskyddade och har inga reflexer. Så vad göra?

Vid mörker och regn kan vi välja att köra Solliden istället för Forsvägen när vi skall ut med våra bilar. De “osynliga” trafikanterna tackar på förhand för omtanken. Den kan rädda många liv.

Läs mer om salamandern här

Vandrande salamander på Forsvägen. I natt 2020-03-16 omkom ca 30 av hans kamrater på Forsvägen. Vid mörker och regn välj gärna Solliden i stället för Forsvägen så länge vägsamfällighetens skyltar är uppsatta. Dagtid är salamandertrafiken begränsad.