Växtskydd och Cancer

Skåne och Halland har högst uppmätta halter av växtskyddsmedel i ytvatten, grundvatten och dricksvatten. Cancersjukdomarna ökar allra mest i Skåne och södra Halland. Halländsk öl (Carlsberg) har högst halter växtskyddsmedel av 16 ölsorter testade i Sverige och 14 ölsorter testade i Tyskland.  Det är upp till läsaren att dra sina egna slutsatser av resultaten. Bilden visar en åker vid Ätran där ena delen är växtskyddad med glyfosat. Vilken?

Växtskyddsmedel i Ytvatten
SLU: ”I medeltal påträffades minst en substans över riktvärdet i vart annat ytvattenprov, där Skånes och Hallands typområden stod för flest riktvärdesöverskridande”. De vanligast förekommande substanserna i ytvattenproverna från alla typområden och åar var AMPA (nedbrytningsprodukt till glyfosat), BAM (nedbrytningsprodukt till diklobenil), bentazon, glyfosat, isoproturon, kvinmerak och metazaklor. Den enskilda substans som stod för högst andel av den totala mängd som transporterades med ytvattnet i respektive typområdena var glyfosat, och dess nedbrytningsprodukt AMPA, med motsvarande 72% av den totalt transporterade mängden i Skåne och 46% i Halland. 
Läs mer i rapporten från SLU:
Resultat från miljöövervakningen av bekämpningsmedel (växtskyddsmedel)

Växtskyddsmedel i Grundvatten
Havs- och vattenmyndigheten: Växtskyddsmedelsanvändningen inom jordbruket är störst i Skåne, med 490 ton aktiv substans och även omfattande i Halland med 42 ton. Som framgår så används i genomsnitt betydligt större mängder per hektar i Skåne än i övriga län (1,11 kg/ha) och Halland (0,39 kg/ha). Analyser visar att ett eller flera bekämpningsmedel kunde detekteras i ca 16 % av alla prov i dricksvatten jämfört med ca 36 % för övrigt grundvatten inkluderande både prover från vattenverk och generella prover. Yngre grundvatten (dvs. från 1970-talet och framåt) hade en högre andel fynd av bekämpningsmedel än äldre grundvatten, fyndfrekvensen var i genomsnitt 55 % i yngre grundvatten (1970–1990) och 35 % i äldre grundvatten (1945–1970). Resultaten i denna rapport visar att det har påvisats bekämpningsmedel i grundvatten från samtliga regioner, liksom i tätorter, i jordbruksområden och i skogsmark.
Läs mer i rapporten från Hav:
 ”Kemiska bekämpningsmedel i grundvatten”. 

Glyfosat (Round-Up) och cancer
KEMI Kemikalieinspektionen:
Glyfosat är ett verksamt ämne i växtskyddsmedel som främst används för ogräsbekämpning på jordbruksmark på våren före grödornas uppkomst, och på hösten efter skörden.
International Agency for Research on Cancer, IARC, har publicerat en rapport i juli 2015, med slutsatsen att glyfosat troligen är cancerframkallande. IARC är specialiserat på cancerforskning och lyder under World Health Organisation, WHO. Den årliga försäljningen av glyfosat i Sverige är mellan 600 och 700 ton. Det innebär att glyfosat är det vanligast förekommande verksamma ämnet i växtskyddsmedel i Sverige.
Ny Teknik: Minst 1,2 miljoner svenskar får sitt dricksvatten från vattentäkter som innehåller bekämpningsmedel mot ogräs. I de flesta fall går vattnet orenat vidare till medborgarnas kranar. Det framgår av statistik från Vatten- och avloppsverksföreningen, VAV, som Ny Teknik bearbetat. Läs mer här.

Cancersjukdomarna ökar
SVT Nyheter Skåne: “Cancersjukdomarna ökar i hela landet men allra mest i Skåne och i södra Halland…. En person i timmen får cancer i Sydsverige”.
Mef Nilbert är verksamhetschef på regionalt cancercentrum och har varit med och tagit fram statistiken som visar att det är de vanligaste cancertyperna som ökat kraftigt det senaste året. Hon påpekar också att en av tre patienter drabbas av mindre vanliga typer av cancer, såsom blodcancer och urinblåsecancer.– Det är viktigt att lyfta att så många som en tredjedel får dessa cancersjukdomar trots att de inte är de vanligaste, säger hon. – Vi måste göra någonting, för gör vi ingenting så kommer kurvan bara fortsätta att peka uppåt.
Läs SVT Nyheter Skåne: Stor ökning av cancerfall

Det är upp till läsaren att dra sina egna slutsatser när det gäller förekomsten av växtskyddsmedel i våra sjöar och vattendrag, i vårt dricksvatten och våra livsmedel. Vi tillhör naturen. Det vi äter och dricker kommer från naturen.

Artikelbilden visar gränsen mellan behandlad och obehandlad åker med glyfosat invid Ätran.

Läs även Göteborgsposten:
Ogräsmedel i Öl
Testet visar att Carlsberg ligger högst med 36 µg/l av glyfosat. Troligtvis är det maltkornet som besprutas, säger Torbjörn Synnerdahl, testledare på laboratoriet Eurofins som utfört analyserna. Ölen från Carlsberg (Sverige) har högre innehåll av glyfosat än 14 testade Tyska ölsorter. Läs mer här.

SRP1 Glyfosats hälsoeffekter granskas Klotet
Folket i Argentina drabbas

SVT Nyheter mars 2016:
Cancerframkallande enligt WHO

I juli förra året klassade Världshälsoorganisationen WHO:s egna cancerforskningorgan International Agency for Research on Cancer IARC glyfosat som sannolikt cancerframkallande. Även den svenska kemikalieinspektionen menar att det finns en misstänkt koppling till cancer. 
Sverige går emot EU
Sverige går som ensamt land mot EU:s preliminära bedömning.