Svensk ålförvaltning leder till kollaps av Sveriges ålbestånd

2024-10-02 Havs- och Vattenmyndigheten förbjuder 2024 all omflyttning av ålyngel från Scandinavian Silver Eel i Helsingborg till alla svenska vatten. Dnr HaV 2024-001996. HaV har därmed sågat ett av stödbenen för svensk ålförvaltning.

Karantänodlingen i Helsingborg importerar ålyngel från England och Frankrike. De står för all import av ålyngel till Sverige. Tanken är att dessa influgna ålyngel hålls i karantän för att de inte skall sprida olika fisksjukdomar när de efter några månader planteras ut i svenska vatten.

Vattenkraften står för en liten del av utplanteringen av ålyngel. Det regleras i s.k. “Ålplaner”. I Stadgarna till Ålplan Ätran kan man läsa: ”Föreningens ändamål är att inköpa och utplantera ålyngel i Ätrans vattensystem i enlighet med en av Fiskeriverket fastställd plan. Som kompensation för detta behöver ej ingående medlemmar följa de ålägganden vad gäller ål och ålens framkomst som finns enligt gällande vattendomar”. Liknande ålplaner finns i flera vatten.

Den svenska ålförvaltningsplanen (SÅP) står på fyra ben:
1. Inskränkningar i fisket
2. Förbättrade utvandringsmöjligheter för blankål (minskad turbindödlighet)
3. Stödutsättningar (av ålyngel)
4. Kontroll (av fiskeförbud)

Regeringen har upprepade gånger pausat omprövningen av vattenkraften som skulle ge blankålen möjligheter att vandra till havet för att leka. Ett nytt lagförslag föreslår att vattenkraften skall omfattas av KMV med mindre stränga miljökrav. Vattenkraftens dammar hindrar ålynglens vandring och uppväxt i Sveriges inlandsvatten. Ålen är utestängd från Sverige – svensk ålförvaltning har gått i stå.

Naturnytt har tidigare skrivit om “Sjuka ålar i Ätran”. samt “Ålen i Ätran drabbad av allvarlig sjukdom”. Naturnytt skrev för fyra år sedan artiklen “Ätrans ålar mår illa”. Samtidigt skrev Naturnytt till myndigheterna och bad att få protokoll över vilka sjukdomar som fanns i Helsingborgsodlingen och eventuellt överförts till Ätrans ålar. Svaret kom från myndigheterna att dessa handlingar var sekretessbelagda.

Nu kommer beslutet fyra år senare från HaV att all omflyttning av ålyngel från Helsingborgsodlingen stoppas på grund av sjukdom. Därmed har frågan om ålynglens sjukdom blivit offentlig och kan inte längre beläggas med sekretess.

Det har varit mycket omdiskuterat att kraftbolagen som kompensation för stängda vandringsvägar kunde omflytta en liten mängd ålyngel från England och Frankrike. Med facit i hand har det nu lett till att ålen är helt utestängd från svenska vatten. Ålens naturliga produktion upphör.

HaV har tydligt visat detta i sin Rapport 2022:2 se figur nedan.

Nu gäller det att snabbt ta krafttag och snabbt genomföra den enda effektiva lösningen: fria vandringsvägar för ålen förbi dammar och vattenkraftverk!

PS. Ålynglen i Helsingborg går nu oavkortat till konsumtion. Karantänodlingen har årligen en produktion av över 100 ton ål för konsumtion. Ålen går till lyxkonsumtion i Sverige eller exporteras till Holland. DS Köp rökt ål levererad från Helsingborg här eller här