2022-11-08 Undersökningar av ål i Ätran visar nu förekomst av de potentiellt dödliga sjukdomarna herpesvirus och vita pricksjukan.
Statens Veterinärmedicinska anstalt (SVA) rapporterar nu i oktober 2022 att vid förra årets undersökningar i Ätran är samtliga undersökta ålyngel (8 av 8) infekterade med vita pricksjukan (Ichthyophthirius multifilis). 25% (2 av 8) är dessutom drabbade av ålherpesvirus.
rapport-hälsoövervakning-av-vildlevande-fisk-kräftdjur-och-blötdjur-2021.pdf (sva.se)
SVA fick 2019 i uppdrag av Havs- och vattenmyndigheten att ta fram ett övervakningsprogram avseende smittsamma sjukdomar hos viltlevande fisk. Syftet med uppdraget var att få kunskap om olika bestånds hälsostatus för att kunna utföra en ekosystembaserad och hållbar fiskförvaltning samt att förhindra smittspridning. Programmet påbörjades 2020.
Naturnytt rapporterade till SVA och Länsstyrelsen att natten mellan den 27-28 juli 2020 försökte ett 50-tal ålyngel forcera dammen vid Ätrafors. Flera av dem hade vita prickar och försämrad simförmåga. Även Uniper rapporterade att bland de ca 200 ålyngel de samlat under påföljande natt fanns flera yngel med vita prickar. Unipers miljöchef bedömde att ynglen hade drabbats av den sk. ”vita pricksjukan”. Läs mer här.
Ålen i Ätran drabbad av allvarlig sjukdom | Ingemar Alenäs (alenas.se)
Någon vecka före denna händelse hade Länsstyrelsen och bolagen satt ut 30 000 engelska ålyngel i Ätran vid Källstorp nedströms Ätrafors. Naturnytt ställde då frågan om de karantäniserade, utsatta ynglen varit friska och bad att få ta del av undersökningsprotokoll. SVA svarade att handlingarna var sekretessbelagda och tog efter Naturnytts förfrågan i augusti för säkerhets skull ett särskilt beslut om att sekretessbelägga ärendet. Naturnytt överklagade då SVA:s beslut om sekretess till Kammarrätten i Stockholm.
Ålar sjuka – sjukdomen kan komma från utsättningar – Aktuell Hållbarhet (aktuellhallbarhet.se)
Stockholms Kammarrätt meddelade domen den 11/11 2020: ”Kammarrätten anser med hänsyn till de berörda uppgifternas art och omständigheterna i övrigt att uppgifterna omfattas av sekretess enligt 31 Kap 12§ OSL och ska inte lämnas ut. Överklagandet skall därför avslås”.
Naturnytt drev ärendet med omtanke om ålen. Alla ålyngelutsättningar i Sverige kommer från samma karantänodling varför det är extremt viktigt att ålarna där är friska. Annars riskerar även den naturliga invandringen och förekomsten av ål i Sverige att smittas.
Naturnytt menar att enda hållbara sättet att förvalta vårt ålbestånd är att restaurera ålens habitat och återupprätta ålens fria vandringsvägar både uppströms och nedströms. Omflyttning av ålyngel från England är inte hållbart. Insamling av ålar i trånga utrymmen för transport förbi dammar och turbiner är inte hållbart. Skador, sjukdomsspridning och stress riskerar att bli följden vid denna konstgjorda hantering.
SVA: ”SLUTSATS: Årets (2021) prover visar på en generellt frisk population, men förekomst av ålherpesvirus kan potentiellt ha allvarliga konsekvenser på populationen och bör tas i beaktande vid flytt av ål. DISKUSSION Generellt var ålarna 2021 i gott skick”.
SVA om vita prick: ”Parasiten (vita prick)förekommer naturligt i sötvatten och har även i SVA:s undersökningar 2018 – 2019 påvisats på juvenil ål från olika lokaler. I undersökningarna SVA genomförde 2018 var det dock flera positiva pooler från kustzonen som innehöll ål med en snittvikt på 0.3 – 0.5 gram, vilket visar att infektion kan ske innan eller i samband med att ålen når den svenska kustzonen. Förflyttning av ål i syfte att stärka bestånd bedöms som en orsak till virusets spridning i Europa (Haenen et al, 2009; Kullmann et al., 2017). Ålherpesvirus är i dagsläget inte en anmälningspliktig sjukdom, vilket innebär att förflyttning av infekterad ål inte är förbjudet enligt gällande lagstiftning”.