Hösten är här – ålen slaktas

2024-09-29 Ett 20-tal halvdöda, döda och lemlästade ålar låg i går vid ett vattenkraftverk i Ätran. Man kan aldrig förlika sig med synen – det gör lika ont varje gång.

Fiskerikonsulent Gösta Edman rapporterade 1970 om förhållandena i Ätran: “Om inget görs kommer ålen att vara försvunnen från Ätran inom en snar framtid” varnade Gösta. Fortfarande, 54 år senare, har inte vattenkraften ordnat fria och säkra vandringsvägar för ålen.

Undertecknad rapporterade 2006 om de svåra förhållandena i Naturvårdsverkets tidning Miljöaktuellt som på förstasidan publicerade en bild från Ätran på 100 döda ålar.

Sveriges ålförvaltningsplan (SÅP) togs fram 2008. Där rapporteras att den årliga dödligheten av ål i Sveriges vattenkraftverk är ca 280 ton (!).

Vattenkraften har fått skattelättnader på 70 miljarder svenska kronor. 10 miljarder har avsatts till vattenkraftens miljöfond. Det har nämnts att dessa miljarder skall användas vid den kommande miljöprövningen av vattenkraften.

Regeringen har nu pausat miljöprövningen för tredje gången. Regeringen har nu remitterat ett lagförslag om kraftigt modifierade vatten (KMV) som innebär att största möjliga undantag skall tillämpas om och när vattenkraften skall miljöprövas. Regeringens egen konsekvensbedömning säger att detta innebär att vi inte kan uppnå miljömålet levande sjöar och vattendrag.

SVT:s Uppdrag granskning har gjort tre program om ”Den sista ålen”. “Den sista ålen – vad hände sen” och “Ursprungsålen”. Programmen visar med all tydlighet vad som håller på att hända med den sista ålen. Programmen har inte resulterat i några åtgärder.

Klicka på bilden för större bild

2024-09-28 Man vänjer sig aldrig vid synen, stanken och lidandet för våra sista ålar vid kraftverken. Nu har vi sett massakern i över hundra år, när är det dags att vattenkraften tar sitt miljöansvar och räddar ålen?

Läs mer om lite ålhistoria. och minnesvärda årtal om ål.