Påverkad natur skall återställas

2024-06-20 Naturrestaureringslagen röstas nu igenom i EU trots protester från Sverige, Ungern och Polen.

Den nya naturrestaureringslagen är en viktig del för att behålla den biologiska mångfalden i Europa. Som exempel kan nämnas att ålen minskat med 99,8%, atlantlaxen med 95% och gräsmarkernas fjärilar med 30% jämfört med 1991. Läs mer här

Sverige pausar miljöprövningen av vattenkraften, exploaterar ängsmarker och motsätter sig restaurering av skadad natur för att öka den biologiska mångfalden vilket för många är oväntat? Sverige är väl ett av de länder som arbetat för en god miljö för människors hälsa?

Falkenbergs kommun har en fin natur med många viktiga naturområden. Som exempel kan nämnas Ätran med unika bestånd av atlantlax, havsnejonöga och utrotningshotad ål och majfisk. Hertingforsen restaurerades för 10 år sedan 2014. Men vattenkraften stoppar fortfarande ålproduktioen och dödar årligen 34 500 laxsmolt genom korttidsreglering. Potentialen för restaurering är fortfarande enormt stor men stoppas bl.a. av pausad miljöprövning. Ingressbilden är tagen vid Ätrafors och visar Ätrans torrlagda fåra som dessutom är Natura 2000 område för att laxen skall skyddas.

Falkenberg har också många fina ängsmarker med stor produktion av hotade gräsmarksfjärilar, biarter och andra insektsarter. Ett exempel är Montessoriängen i Vessigebro där ängsmarken har en kontinuitet sedan 1700-talet. Ängen har tidigare varit skyddad i kommunens planering som “prickmark”. Kommunen har dessutom fått LONA-bidrag för ängen som skötts genom bränning av den lokala vägsamfällighetsföreningen. Nyligen har kommunen ändrat planeringen och föreslår att denna ängsmark nu skall exploateras som bostadsområde. Läs mer här.

Montessoriängen Vessigebro. Falkenbergs kommun föreslår nu exploatering av de blomrika ängsmarkerna som har över ett hundra noteringar av rödlistade insekter (fjärilar, vildbin och skalbaggar) och en historisk kontinuitet sedan 1700-talet.