Ålen kan räddas

2023-03-01 Frågan är om vi vill rädda ålen i Sverige? Varje år dör hundratusentals ålar helt i onödan i våra svenska vatten.

Miljontals ålynglen hindras och dör årligen vid kraftverksdammarna. Hundratusentals lekmogna blankålar dör årligen vid kraftverkens galler och turbiner. Hertingprojektet visar att vi kan återställa fria vandringsvägar för våra vandringsfiskar. Ålslakten i Sverige sker helt i onödan.

Svenska ålexperter Wikström/Åström har beräknat den naturliga, årliga invandringen av ålyngel till svenska inlandsvatten som är nödvändig för att upprätthålla en naturlig produktion och lekvandring av blankål till Sargassohavet. 118–360 miljoner invandrande ålyngel är deras expertbedömning.

Energiforsk samlar kraftbolagens betalda ålexperter och de rapporterar att ca 20% av ålynglen överlever till utvandrande blankålar. Det innebär att den naturliga, årliga produktionen av vandrande blankålar från Sveriges inlandsvatten var 37–72 miljoner blankålar enligt Energiforsk.

Sverige har därmed ett stort ansvar för den akut hotade europeiska ålens överlevnad. De åtta största kraftbolagen i Sverige utför åtgärder i en satsning kallad ”Krafttag ål”. Bolagen utför huvudsakligen två åtgärder, omflyttning av ålyngel till svenska inlandsvatten och biltransport av blankålar förbi kraftverken.

Årligen har bolagen transporterat ca 0,4 miljoner engelska/franska ålyngel med flyg till Sverige. Bolagens mål är att ca 0,015 miljoner blankålar fiskats av fiskare och transporterats med lastbil till kusten. Bolagen kallar projektet ”Eels on Wheels”. Alla förstår att ”Krafttag ål” endast är en droppe i havet för att verkligen rädda den hotade ålen. Åtgärden betyder mer för PR-värdet än för ålens överlevnad. Vattenkraftbolagen hjälper 15 000 ålar ut på sin långa vandring | (energiforsk.se)

Alla förstår också att den enda åtgärd som räddar ålen är att öppna fria vandringsvägar. Problemet är att vattenkraften har omoderna miljötillstånd som ger dem rätt att döda alla ålar vid kraftverken. De kraftverk som har villkor i sina vattendomar att ordna fria vandringsvägar har blivit befriade från dessa krav av Länsstyrelserna mot att de omflyttar några få ålyngel från utlandet till Sverige. Detta hjälper inte ålens överlevnad.

Svensk ålförvaltning måste tillåta ålynglen att komma till svenska vatten och växa. Svensk ålförvaltning måste tillåta blankålen att vandra till havet för att leka. Fria vandringsvägar är lösningen som bl.a. tillämpas vid Hertings kraftverk i Ätran.

Regeringen har pausat omprövningen av vattenkraften. Formas har fått 12 miljoner kronor för att utvärdera den svenska ålförvaltningsplanen till 2024-12-31. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten har gett forskarna 21 miljoner kronor för att till 1 mars 2026 bl.a. utvärdera negativa effekter och risker med att öppna fria vandringsvägar för ålen. Projektet kallas ”Riskvatten”. Fria vatten för miljoner | Ingemar Alenäs (alenas.se)

Handen på hjärtat. Vill Sverige ta sitt ansvar för att rädda den akut hotade europeiska ålen och den biologiska mångfalden i våra svenska sjöar och vattendrag?