Norrsken över Vessigebro

2023-02-27 Aurora borealis bjöd på ett sällan skådat skådespel över Vessigebro under söndagskvällen Kl. 10:00 till 00:00. Tänk att få uppleva detta naturfenomen här på Forsvägen och Solstigen i Vessigebro!

Himlen över Kärrebjär och Korpabjär i Vessigebro färgades i undersköna färger alltifrån neongrönt till flammande rödorange. Ljusfenomenet uppstår i den övre atmosfären på 80–300 kilometers höjd.

 Under söndagskvällen nåddes jorden av en solstorm av laddade partiklar från solen. Jordens magnetiska fält drar partiklarna till jordens poler. När de energifyllda partiklarna kolliderar med atmosfärens syre och kväve omvandlas energin till synligt ljus som liknar dansande draperier.

Forsvägen Vessigebro. Aurora dansar över Carlafors hus på Forsvägen mot Korpabjär.

Resenärer från världens alla hörn åker norrut till bl.a. Abisko för att få uppleva himlafenomenet – och gärna få en bild på norrskenet. Det latinska namnet på norrsken, Aurora Borealis, började användas redan under 1600-talet. Aurora är morgondagens gudinna i den antika romerska mytologin och Borealis betyder nordlig. Det var verkligen en upplevelse utöver det vanliga att få beskåda “Nordens morgonrodnad” även i Vessigebro.

“Nordens morgonrodnad” Aurora borealis över Vessigebro.