Falkenbergs laxfiske

Falkenbergs kommun ansvarar för Falkenbergs laxfiske i Ätran genom Kultur och Fritidsförvaltningen. Laxfisket, flugfiskarna och de hoppande laxarna är ett signum för Falkenberg.

Laxfiskepremiären och laxavslutningen har varit viktiga händelser med premiärnerv samt säsongsavslutning med korande av årets laxfiskare och festligt fyrverkeri på Tullbron/Vallarna.

En viktig del i marknadsföringen är fiskräknaren vid Herting. Den är tillverkad på Island och en av Europas mest avancerade fiskräknare. Falkenberg Energi skriver på sin hemsida: Hertingprojektet är en omfattande och ambitiös satsning för anläggning av en naturlig fiskväg förbi kraftstationen. Kommunens energibolag länkar till fiskräknaren där man kan se de fiskar som dagligen vandrar upp i Hertingforsen.

Hittills i år 2022 har sidan där videoklippen på fisken visas haft runt 70 000 besökare. Detta torde vara en viktig del av kommunens marknadsföring som kommunchefen nu beslutat skall monteras ned. Läs mer För dyrt att räkna lax – kritik från sportfiskare mot att Falkenbergs kommun lägger ner fiskkamera | SVT Nyheter

Destinationsbolaget har haft förslag på hur Laxfisket och Falkenberg kan marknadsföras genom att upprusta Fiskodlingsanstalten och Hertings kraftverk till ett Besökscentrum för information och marknadsföring. Ett flertal medborgarförslag har också tagit upp frågan utan åtgärd från kommunen. Se förslaget här Besökscentrum vid Herting | Ingemar Alenäs (alenas.se)

Falkenbergs kommun har alltid haft en skattkista i Ätran och laxen. Dessa naturtillgångar behöver förvaltas och inte avvecklas. Laxen är en genuint förnybar tillgång som ger kommunen god avkastning om den förvaltas rätt. Några citat från kända personer om dessa tillgångar.

Det är för mig ett kärlekens verk att offentligen kungöra, att Svenskarne ha en förtjusande stad, som heter Falkenberg, och det är förunderligt att Engelsmän skola nödgas hjelpa dem med att göra denna upptäckt.  W. M. Wilkinson från boken om laxfisket, Days in Falkenberg 1884.

Laxen finns med i Falkenbergs historia ända sen begynnelsen säger projektledare Johan Bengtsson på Destination Falkenberg.

Det här är en dröm för förvaltande myndigheter. Vill man miljöanpassa kraftverk, då kan man åka till Hertings kraftverk i Falkenberg och ta intryck, säger docent Olle Calles.

Projektet är inte bara viktigt för Falkenberg utan för länet, landet och internationellt, säger landshövding Lena Sommestad

Vi har lämnat tillbaka det vi lånat av naturen. Alla pengar som har satsats har vi fått igen, säger Elisabeth Thysell, Länsstyrelsen. Nettonuvärdet har länsstyrelsen beräknat till 65 miljoner kronor.

Förhoppningen är att återställandet av Hertingforsen kan ge mod och inspiration till andra kraftverksägare att genomföra åtgärder som är till gagn för den biologiska mångfalden och ökar möjligheten till ett gott sportfiske. HM Carl XVI Gustaf invigningstal 2014.

To have Ätran River as a heritage site, where the salmon is being both protected and studied, would be a treasure for the World, the Europeans and for the people in this region.
Professor emeritus Courtland Smith Oregon State University USA.