Miljödepartementet blir en papperstiger

2022-10-20 Svenska miljödepartementet läggs ned efter att ha funnits i 35 år i sin nuvarande form och 50 år i olika former.

Miljöfrågorna hamnar nu under energi- och näringslivsdepartementet med energi- och näringsminister Ebba Bush som chef. Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari inordnas under energi- och näringslivsdepartementet och får därmed energi- och näringsministern som chef.

Det innebär att ansvaret för genomförandet av Sveriges 16 beslutade miljökvalitetsmål och generationsmålet för vår miljö nu hamnar under energi- och näringslivsdepartementet.

Departementschef och vice statsminister Ebba Bush har redan kungjort beslut som påverkar de svenska miljömålen. Kraftig utbyggnad av kärnkraften och stopp för omprövning av vattenkraftens omoderna miljölagar var några av de nyheter som annonserades vid regeringsöverenskommelsen den 14 oktober 2022.

Stopp för omprövningen av vattendomar innebär stopp för tiotusentals akut hotade ålar. Det innebär även att ett stopp införs för att genomföra flera viktiga miljökvalitetsmål.

Miljökvalitetsmålen ”Levande sjöar och vattendrag” samt ”Ett rikt växt- och djurliv” kan inte uppfyllas då tusentals dammar och kraftverk stoppar och dödar vandringsfisken. Vattenkraftens korttidsreglering och torrläggning (nolltappning) slår ut hela ekosystem. Omprövning av denna lagstiftning från början av 1900-talet pausas nu enligt besked från den nya energi- och näringsministern. Omprövningen och åtgärder var tänkta att vara klara om 20 år dvs 2042. Nu pausas denna åtgärdstakt.

Sverige har fått kritik från EU för att inte uppfylla gemensamma åtaganden enligt vattendirektivet. Nu kan Sverige riskera dryga böter om EU-kommissionen anser att Sverige fortsätter att bryta mot gemensamma beslut.

På regeringens hemsida kan man den 20 oktober 2022 läsa nyheten att statsminister Ulf Kristersson lämnat regeringsförklaringen till riksdagen och anmält Romina Pourmokhtari som ny klimat- och miljöminister och departementschef på Miljödepartementet. Miljödepartementet – Regeringen.se

På annan plats på regeringens hemsida kan man se de olika departementen och att miljödepartementet saknas. Där är klimat- och miljöministern underordnad energi- och näringslivsdepartementet och har Ebba Bush som departementschef.

Miljödepartementet och dess departementschef har blivit en ”papperstiger” på regeringens hemsida och departementschef för ett departement som avvecklats. Läs mer här Miljömålen – en svensk papperstiger | Ingemar Alenäs (alenas.se)