Miljöprövningen av vattenkraften pausas

2022-10-15 Regeringen avbryter den pågående miljöprövningen av vattenkraften. Stora ekonomiska och ekologiska effekter kan förväntas.

Svensk Vattenkraft har levt efter vattenlagen från 1918. EU:s Vattendirektiv kom 2000 och infördes i svensk lagstiftning 2004. Sverige har fått varningar för dålig anpassning och startade den 1 september 2022 omprövningar av de föråldrade, omoderna tillstånden. Sveriges nya regering har bestämt att denna process nu skall pausas, vilket ger stora ekonomiska och ekologiska avtryck.

Kraftbolagen har fått skattelättnader på 3,5 miljarder per år i 20 år vilket var tänkt som en kompensation i samband med deras kostnader och uteblivna vinster vid miljöprövningen. Pausar regeringen även dessa skatteförmåner? Det vore rimligt då utländska bolag gör miljardvinster på svenska vattenresurser.

Kammarkollegiet, miljödomstolar och länsstyrelser har avsatt ökade personella och ekonomiska resurser för att handlägga alla omprövningar. Länsstyrelsen har pausat tillsynen på vattenkraften i väntan på kommande omprövning. Nu behövs åter en omdirigering av personella och ekonomiska resurser samt ett tillsynsarbete som samlar in uppgifter inför kommande omprövning.

Effekterna på personalresurser och ekonomi blir stora. Större blir dock effekterna på miljön. Omprövningen startade 2022 och beräknades pågå ca 20 år. Nu pausas omprövningen vilket innebär att vattenkraften inte kommer att omfattas av moderna miljölagar förrän efter 2042.

Störst konsekvenser blir det för miljön när vattenkraftens miljöanpassning fördröjs eller uteblir. Som ett exempel kan nämnas Ätran där korttidsreglering vid Ätrafors kraftverk orsakar en årlig död av 34 500 laxsmolt. Miljömålet Levande sjöar och vattendrag kommer enligt årets utvärdering inte att nås före 2030 och nu skjuts det beslutade miljömålet upp på obestämd tid.

Regeringsbeslutet att i detta akuta läge för miljön pausa nödvändiga åtgärder är illa valt. Sverige må blunda för att den biologiska mångfalden förbrukas men EU:s vattendirektiv och art- och habitatdirektiv kräver hänsyn. De länder som bryter mot EU:s gemensamma lagstiftning kan komma att straffas med kännbara ekonomiska sanktioner.