Valenkät om ålen

2022-08-19 Ålen är en så kallad “paraplyart”. Mår ålen bra mår våra sjöar och vattendrag bra. Mår ålen dåligt lider våra sjöar och vattendrag med den.

Ålen har funnits i miljontals år. Nu är den akut hotad och riskerar att försvinna från våra svenska sjöar och vattendrag. Men det handlar inte bara om ålen. Det handlar om alla vandringsfiskar. Det handlar om hela ekosystemen i Sveriges hundratusentals sjöar och vattendrag. Man kan säga att det är en ödesfråga för den svenska naturen. Hur ställer sig de olika riksdagspartierna till denna fråga?

SVT har i programmen “Fiskarnas Rike” och “Den sista ålen – vad hände sen?” uppmärksammat situationen. Nu går Älvräddarna ut med en valenkät för att se hur de svenska partierna tar ställning till denna ödesmättade valfråga som berör aktuell miljölagstiftning och den svenska naturens möjligheter till överlevnad. Läs mer här.

Naturnytt ser med intresse fram emot partiernas svar på frågorna hur högt de värderar miljön och hälsan för Sveriges hundratusentals sjöar och vattendrag! Svaren publiceras fredagen den 26 augusti.

Valet 1988 var säldöden en dominerande valfråga. Orsaken till säldöden visade sig vara valpsjuka. 2022 vet vi att harren är utrotad från Lagan. Majfisken och staksillen är precis utrotad från Ätran. Ålen och havsnejonögat håller på att försvinna från alla svenska vatten. Orsaken är vattenkraften. Vi vet att veronikanätfjärilen och kronärtsblåvingen precis har utrotas från våra ängsmarker. Orsaken är förändrad markanvändning. Insekter och insektsätande fåglar minskar i förödande takt. Orsaken är giftanvändning. Våra halländska vatten innehåller ett stort antal bekämpningsmedel och gifter. Läs mer här.

Kräftskivorna i augusti fick ett ovälkommet besked: Ät inte mer än 3 – 5 svenska kräftor om du väger över 70 kilo! Ät mindre än tre svenska kräftor om du väger mindre än 70 kilo. Men lösningen finns: Vi kan äta turkiska och egyptiska kräftor. De har mindre giftiga vatten än Sverige. Turkiska kräftor innehåller 130 gånger mindre gift och Egyptiska kräftor innehåller 700 gånger mindre gift än de svenska. Allt enligt Testfakta. Svensk kräftskiva med bitter eftersmak | Testfakta

Global uppvärmning och fossilfritt är viktiga frågor. Men för den skull får vi inte glömma bort miljön i Sverige. Mänskligheten är helt beroende av en giftfri miljö med fungerande ekosystem som kan leverera en mångfald av ekosystemtjänster. Sveriges unika miljö är under påverkan. Läget är tyvärr betydligt allvarligare än under säldöden 1988.

Nuvarande situation för fisken och ekosystemen i Ätran. Vilka politiska partier är beredda att bidra till att situationen ändras?