Svenska kräftor kräver ren miljö

2022-08-18 Sverige är de hundratusen sjöarnas land. Sjöar och forsar är en av våra största tillgångar. Men hur står det till med miljön?

Svensken i gemen tror att i Sverige har vi en ren och oförstörd miljö. Vi tror att vi är ” bäst i klassen”. Vårt vatten är bland de renaste i värden. Men så är inte fallet. Naturnytt har tidigare rapporterat om bekämpningsmedel i de Halländska vatten. Läs mer här.

Nu kommer Testfakta med en larmrapport om miljögifter i kräftor från svenska vatten. Man har också testat importerade kräftor från Turkiet och Egypten. Resultaten var nedslående. Läs artikeln här Svensk kräftskiva med bitter eftersmak | Testfakta

Testfakta rapporterar att resultatet av testet är entydigt. Den sammanlagda uppmätta halten uppvisar kraftigt förhöjda värden för de svenska kräftorna i testet. Saken är den att den svenska kräftan var så giftig att man rekommenderar att en person på 70 kilo inte skall äta mer än 3-5 svenska kräftor per vecka för att uppnå EFSA:s riktvärde för mänskligt intag. De som väger mindre än 70 kilo får nöja sig med 1-2 kräftor, om man nu vågar ta risken. Och det har tidigare larmats om detta miljögift i svensk insjöfisk och då kanske man redan överskridit “kvoten”.

Men för kräftälskaren finns det en lösning på problemet. Undvik kräftor från förorenade svenska vattendrag och köp turkiska eller egyptiska kräftor istället. Då kan du frossa i 63 turkiska kräftor eller 1 972 egyptiska kräftor och ändå få i dig mindre giftmängd än från svenska kräftor!

Professor emiritus i miljökemi vid Stockholms universitet Åke Bergman säger till Testfakta “– Stämmer uppgifterna från producenterna pekar det på att svensk miljö är mer förorenad än de andra miljöerna där det finns vilda kräftor”. Professorns råd är att äta en varierad kost med så mycket ekologiskt odlad mat som möjligt.

PS Ingressbilden är på inplanterad kanadensisk signalkräfta, som trängt undan vår inhemska flodkräfta genom att vara bärare av kräftpest DS