Behövs bekämpningsmedel i jordbruket?

2022-08-22 Problematiken belyses på ett grundligt sätt i SVT:s Dokument Utifrån.

Det är ett känt faktum att insekterna minskat med ca 70% under de senaste decennierna. Detta kan vi ana när vi är ute och kör bil. Första tanken är kanske att det var bra att vidrutan nu är ren utan insektssvamp. Eller så kanske man inte minns skillnaden? Jordbrukets bekämpningsmedel blir alltmer effektiva för att ta död på “skadeinsekter”. Tyvärr tar giftet också död på alla andra insekter som det kommer i kontakt med.

Insekterna är basen och “motorn” i ekosystemet. Fåglarna och fiskarna är beroende av insekter. Därför minskar insektsätande fåglar och många fiskarter drastiskt. En rödhake äter ca 700 insekter per dygn. I programmet nämns också den planktonätande norsen. Mycket av det vi äter pollineras av insekter. Svenska bönder hyr nu in tambin för att ersätta den vilda pollineringen.

Programmet avslöjar också att gifterna sprids även till människor. Särskilt informeras om det effektiva nervgiftet neonikotinoider. Numera vet vi att nikotinet i cigaretter orsakar sjukdomar. I programmet förklaras hur bekämpningsmedlen i jordbruket påverkar människan.

Insektsgifterna jämförs med en försäkring. Vi sprutar och tar död på alla insekter för säkerhets skull. Men i själva verket var det kanske helt onödigt. De som tjänar på “kalaset” är de stora kemikalietillverkarna. I programmet avslöjas också hur de “lobbar” inom EU och påverkar forskarna för att upprätthålla en god försäljning av bekämpningsmedel.

Se denna franska dokumentär från 2021 som fortfarande är högaktuell och bilda Dig en egen uppfattning om vi behöver neonikotinoider och andra bekämpningsmedel.

Massmordet på insekterna | SVT Play