lyckad bekämpning av laxparasiten

2022-08-13 Rapporter når oss från grannlandet Norge att man lyckas med att bekämpa laxparasiten.

Men vad har detta med svensk laxförvaltning att göra? Jo saken är den att laxparasiten inte funnits naturligt i västkustens laxälvar som förr hade rika bestånd av atlantlax.

Det är bekant att Norska laxbestånd drabbats hårt av laxparasiten, Gyrodactylus salaris. Parasiten har näst intill utrotat laxen i många norska laxälvar.

Det är också väl känt att bestånden av lax minskade drastiskt när den svenska vattenkraften byggdes ut under 1900-talet. Kraftbolagen blev därför ålagda att kompensera förlusterna genom att odla och sätta ut laxyngel i åarna.

Mindre bekant är att laxparasiten också härjat i svenska laxälvar såsom Ätran. Men om nu inte parasiten fanns i Ätran hur kom den dit? Jo kraftbolagen odlade lax i Lagans laxodling där parasiten införts med odlingsmaterial. På 1980-talet sattes smittad lax ut i Ätran och som ett brev på posten var Ätran också smittad. Detta har Naturnytt tidigare rapporterat. Laxparasiten Gyrodactylus | Ingemar Alenäs (alenas.se). Rapporten skrevs av Sveriges främsta forskare på parasiten Göran Malmberg tillsammans med Håkan Carlstrand och undertecknad. Ätrans laxbestånd bedöms ha minskat med över 80% efter parasitens införande.

Tidigare har man trott att rotenon varit enda behandlingsmetoden. Nu visar det sig att den mycket skonsammare klormetoden skulle kunna vara en räddning för Ätran. Bruker klor til å rense elva Driva for lakseparasitten Gyrodactylus salaris – NRK Møre og Romsdal – Lokale nyheter, TV og radio. Metoden är ganska kostsam och vem skall betala?

När det gäller spridande av förorening har det varit en princip att förorenaren batalar. (PPP). När nu Ätrans vattendomar skall omprövas 2024 och 2027 vore det fint om denna princip prövades så att Ätran får tillbaka en del av det sargade laxbeståndet.

Mot bakgrund av kraftbolagens vinster är miljöåtgärder för laxen en mycket ringa investering. Kraftbolagen får av staten en årlig skattereduktion på 3,5 miljarder under 20 år vilket blir 70 miljarder. Vattenfalls vinst var förra året 2021 ofattbara 48 miljarder kronor. Det vore rimligt att en del av dessa vinster återinvesterades i att förbättra de naturvärden som kraftbolagen förstört.

Ingressbilden visar en Ätranlax angripen av tusentals laxparasiter. Denna lax går en säker död tillmötes. Kraftbolagen skulle kunna använda klormetoden för att ta bort den dödliga parasit som de med största sannolikhet infört i Ätran. Detta är lämpligt att utföra innan man öppnar fria vandringsvägar för laxen i Högvadsån vid Ödgärdet och vid Ätrafors i huvudfåran.

Laxparasiten äter hål i huden på laxen. Laxynglen dör direkt eller klarar inte smolten omställningen till saltvatten och den mödosamma vandringen till Färöarna. Kraftbolagets kompensationsodling av lax till Ätran var smittad med den fruktade laxparasiten.