Larm om “Felräkning” i sveriges ålförvaltning

2022-08-03 Danska professorn: Sverige anger ett mål för sin förvaltning av den hotade ålen som är alldeles för lågt och mycket lägre än den ursprungliga ålförekomsten.

SVT Uppdrag Granskning har intervjuat den danska professorn och rubriken på reportaget är “Larmet: Kraftig felberäkning om åldöden – storbolagen gynnas”.

Kim Aarestrup, professor på DTU är en av Danmarks mest ansedda fiskbiologer. Kim deltog i det stora EU-projektet för vandringsfisken “Living North Sea- free fish migration from sea to source” där även Falkenbergs kommun deltog med Hertingprojektet.

Enligt Kim Aarestrups uppskattning bör Sverige ha omkring 30 gånger högre siffra för ursprunglig ålproduktion jämfört med Danmark. I Danmark räknar man att deras historiska ålutvandring årligen låg på 1 110 ton från sjöar och rinnande vatten före 1980-talet. Det går att läsa i den danska ålförvaltningsplanen här.

I Sverige räknar vår ålförvaltningsplan med en ursprunglig, årlig ålproduktion på 300 ton. Samtidigt är Sverige ungefär tio gånger så stort som Danmark och ett av världens sjörikaste länder. Enligt Kims uppskattning bör således Sveriges ålbestånd ha varit minst 33 000 ton större än vad myndigheterna anger.

Varför är det så viktigt med rätt mål för den svenska ålförvaltningen? Kims kommentar är att om man sätter målet så lågt  så är det ”business as usual”. Det innebär att då behöver varken staten eller vattenkraftverken ändra något för att uppnå målet. Vattenkraften behöver inte miljöanpassas och den akut hotade ålen försvinner inom kort från Svenska sjöar och vattendrag.

Sveriges miljöminister konstaterar att “mer behöver göras”. Hon har tillsatt en utredning med internationella experter för att bringa reda i de felaktiga uppgifterna i den svenska ålförvaltningsplanen. Kalaset kostar 3 miljoner kronor 2022 och 6 miljoner 2023 och 24, totalt 15 miljoner kronor. Svaret på behovet, som redan är känt, kommer inte förrän 2024-12-31. Tål ålbeståndet ytterligare en “förhalning” av ålfrågan?

Läs SVT:s reportage om Larmet här.

Svenska, ledande ålexperter beräknade för över ett decennium sedan att 37600 till 72000 ton blankål årligen producerades från Sveriges sötvatten. Läs mer i Naturnytts reportage här. Danska och svenska forskare verkar överens om storleksordningen av den tidigare ålproduktionen. Därför är det märkligt att Energiforsks och Krafttag åls uppgifter om en årlig produktion på 300 ton (!) ligger till grund för åtgärder i den nuvarande svenska ålförvaltningsplanen som gällt sedan 2008.

SVT Ursprungsålen – Spelet om åldöden (19 min)

Uppdrag Granskning: Den sista ålen – vad hände sen? (1 tim 9 min)