Minimal tappning av vatten i Ätran

2022-07-27 Minst 11 kbm/s skall tappas i Ätran enligt en överenskommelse mellan länsstyrelsen och kraftbolag.

Överenskommelsen har tillkommit för att minska skadorna på Ätrans unika laxbestånd. Ätrafors kraftverk tappade för någon dag sedan endast 8 kbm/s.

Dagens värde är enligt bolagets hemsida senast uppdaterat 2022-07-27 kl.13:00. De anger att nu tappas 9 kbm/s alltså märkbart mindre än överenskommelsen med Länsstyrelsen.

Det är känt att Ätrans korttidsreglering minskar den årliga smoltproduktionen med 34 500 smolt. Vad som glöms bort är att även den vuxna laxen behöver vatten för att trivas.

Laxarna anländer nu till Ätran från sina uppväxtområden vid Färöarna och Grönland. De älskar Ätrans kalla syrerika vatten. Vad de inte räknar med är regleringen och torrläggningen av Ätran. Vattnet blir stillastående, varmare och syrefattigt.

Laxarna stressas och dör antingen direkt eller drabbas av en rad följdsjukdomar som riskerar att leda till döden. Det blir resultatet av att kraftbolaget stryper Ätrans vattentillförsel utöver gällande avtal.

Varje laxhona har fler än 1000 romkorn per kilo varför denna påverkan är mycket kännbar för Ätrans unika laxbestånd. Fotot i ingressen är taget av Naturnytt i Ätran strax uppströms Vessigebro på förmiddagen 2022-07-27.

Läs mer om Ätrans torrläggning här.