uttern på väg

2022-07-17 Naturnytt har rapporterat att uttern är på väg tillbaka i Ätran. Det är glädjande men hur står det till med uttern?

Uttern är en bra indikator på miljötillståndet då den är en “toppredator” som främst lever av fisk. När vi bedriver fiskevård och fisken ökar så ger det förutsättningar för en större stam av utter. Uttern ökar i bl.a. Ätran.

Uttern försvann på 60 och 70 talet på grund av att vi började använda miljögifter i stor utsträckning. För varje steg i näringskedjan ökar innehållet av miljögifter tio gånger. Men i dagens samhälle har vi väl lärt av misstaget och upphört med användningen av miljögifter?

Naturhistoriska Museet har nu gjort en genomgång av 500 döda uttrar. P4 Jämtland rapporterar den 15 juli 2022 att det cancerframkallande och hormonstörande ämnet PFAS hittas i varannan utter och det var nivåer som var mer än 50 gånger högre än i andra län. I Stockholms län var förvisso nivåerna lägre, men å andra sidan hittades PFAS i hela 88 procent av de upphittade uttrarna och i både Västmanland och Uppsala låg andelen kring 80 procent.

Tyvärr är det så att vi inte lärt av våra misstag från “Tyst vår” på 1960-talet. Miljögifter som PFAS används i växtskydd, brandskum och som impregneringsmedel. Därifrån läcker det till vatten och fisk som är utterns huvudsakliga föda. Naturnytt har tidigare rapporterat om höga halter av bekämpningsmedel (växtskyddsmedel) i Halländska vatten.

Det vi inte reflekterar över är att även människan är en “toppredator” som äter fisk. Östersunds kommun går därför ut med en varning att vi inte bör äta abborre och gädda fiskade vid Frösön i Storsjön mer än två till tre gånger per år! Användningen av miljögifter utgör alltså fortfarande ett verkligt hot mot att vi använder vad naturen producerar till föda. Läs mer om P4 inslaget här. EU har antagit en resolution om att halvera bekämpningsmedelsanvändningen till 2030. Sverige har tidigare varit motståndare till denna minskning. Läs mer här.