Grön deal

2022-07-01 Onsdagen i förra veckan beslutade EU Commissionen att anta banbrytande lagstiftning för att restaurera skadade ekosystem så att vi får tillbaka vår natur, även i Sverige! Läs mer här.

Överenskommelsen innebär att Europas natur skall restaureras till 2050 samt att användningen av bekämpningsmedel skall halveras till 2030.

En halvering av bekämpningsmedlen minskar risken för förorening av våra vatten. Bäcken till vänster mynnar i Högvadsån.

Denna nya, gemensamma EU-lag är en avgörande markering för att restaurera naturen och undvika pågående kollaps samt att förebygga de värsta verkningarna av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald.

 Beslutet åtföjs av en rejäl fondering av medel: under det aktuella finansiella ramverket förstärks för ändamålet med ca 100 miljarder som görs tillgängligt för att öka biodiversiteten, vilket även inkluderar restaurering.

En av de centrala punkterna är: Borttagande av dammar i floder så att minst 25 000 km återställs till fritt flödande älvar utan hinder och reglering till 2030.

Tillsammans med regeringens bidrag på 70 miljarder SEK till kraftverken i Sverige och bolagens bildande av vattenkraftens miljöfond på 10 miljarder SEK fattas det inte pengar för att restaurera döda åfåror och stängda svenska vattendrag. Detta är goda förutsättningar inför omprövningen av vattenkraftens omoderna lagar vilket skall ske nu i den nationella planen (NAP). Ätrans omprövning påbörjas 2024 och Suseåns omprövning pågår! Nu finns förutsättningar för ett rejält lyft för biologisk mångfald i alla svenska vatten!

Kraftverken med dammar minskar ålens överlevnad med över 90% i Sveriges inlandsvatten. Pengarna flödar för att åtgärda missförhållanden i de svenska vattendragen!