Jakt pågår i Ätran

2022-07-09 Webbkameran vid Hertingforsen filmade nattens jakt i Ätran.

Klockan 03:48 pågick ett sällsamt skådespel inför webbkameran i Falkenberg. Laxen kämpade för sitt liv för att inte bli frukost till en av Ätrans uttrar.

Redan år 1897 skrev dagspressen om den rikliga förekomsten av uttrar vid Tullbron i Ätran. På denna tid var också laxfiskets fångster rikligare än dagens. Förekomsten av utter skall nu ses mot bakgrunden att laxuppvandringen i Ätran fördubblats från ca 2000 till ca 4000 efter Hertingprojektets tillkomst 2013.

Naturen är så vist inrättad att det oftast förekommer ett naturligt samband mellan predatorer och bytesdjur. När det finns gott om lax finns det förutsättningar för utter och kungsfiskare i Hertingforsen. Fåglar och däggdjur tar av naturens överskott och de mest tillgängliga (sjuka) fiskarna. När det finns ett överskott av lax har beståndet god motståndskraft mot olika typer av miljöförändringar såsom torka, temperaturhöjning och försurning.

Korttidsregleringen i Ätran ger en årlig beräknad dödlighet av 34 500 laxar i Ätran (Källa: Länsstyrelsen i Halland). Regleringen orsakar även en nedsatt kondition hos laxynglen som skall göra en mödosam och farofylld resa till sina uppväxtområden vid Färöarna och Grönland.

Vattenkraftens påverkan på vandringsfisken i Ätran skall nu 2024 prövas av miljödomstolen enligt modern miljölagstiftning. Naturnytt har stora förhoppningar på att det skall ge mindre skador och ett överskott av lax till både laxfiskare, kungsfiskare och uttrar.