Vårens stora vandring

2022-04-05 Vårens stora vandring av olika djurarter har börjat. Vägar, vatten och luft fylls av groddjur, fiskar och fåglar. Nu är de på väg!

Tranorna kommer från sina övervintringsplatser i Frankrike och Spanien. Vissa stannar i Vessigetrakten där de lägger ägg och föder upp sina ungar. Andra flyger vidare till Hornborgarsjön som mellanlandning innan de kanske hamnar i Norge eller Norrland. Närmare 20 000 har nu samlats på åkrarna där de matas av vänliga människor.

2022-03-28Tranor vid Hornborgasjön.

Ätranlaxen börjar nu anlända från Atlanten där vissa växt upp kring Färöarna och Grönland. I skrivande stund har ca 14 blanklaxar med den imponerande sammanlagda längden av 13 meter passerat fiskräknaren vid Herting. Dessa laxar skall nu i höst sörja för artens fortplantning. Passagen underlättas betydligt tack vare Hertingprojektet.

Samtidigt har i dag den första smoltmärkningen påbörjats vid Nydala av miljöpristagarna Berit och Sven-Erik. Smolten, laxens ungar, är nu redo att påbörja den mödosamma vandringen till de uppväxtområden som deras förfäder använt i hundratals år. Vi observerade att laxungarna var i något dåligt skick för att klara den mödosamma, förestående långresan. Kommande nationell omprövning 2024 av Ätrans och Högvadsåns vattenregim kan underlätta för stressade laxyngel. Laxyngel kan påverkas av vattenreglering, försurning, laxparasiten och föroreningar från bekämpningsmedel och reningsverk. Läs mer här. Utsläppen till Högvadsån och Ätran behöver minskas både för laxens och vår egen skull. (dricksvattentäkt). När laxen mår bra är Ätrans vatten bra.

2022-04-05 Laxsmolten som vandrar från Högvadsån är i dålig kondition inför den krävande resan till sina uppväxtområden norr om Färöarna.

Natten mellan måndag och tisdag påbörjade vattensalamandrarna i Vessigebro en betydligt kortare vandring. Den begränsar sig från skogsområdenas övervintringsplatser till våtmarkernas lekplatser. Tyvärr behöver de passera allmän väg och hundratals omkommer i trafiken. Vägsamfällighetsföreningen har gjort inventeringar och föreslagit övergångsställen för dessa ovana och långsamma trafikanter. Vi väntar otåligt på att frågan löses för salamandrarnas skull.

Vårens stora naturvandring har börjat. Vi kan alla dra vårt strå till stacken för att förbättra fria vandringsvägar och se till att värna om djurens uråldriga vandringsleder och uppväxtområden.

2022-04-05 Salamandrar har inget ”trafikvett” utan måste hjälpas för att klara passagen över Forsvägen i Vessigebro. Årligen kan det röra sig om tusentals trafikoffer.