2022-04-12 Kraftbolaget skall framgent betala 300 000 kronor för varje dödad kungsörn.
Förutom denna förlikning skall bolaget satsa 270 miljoner på att förhindra att örnar dör i framtiden. Kraftbolaget tvingas dessutom att stänga av kraftverken när det är örnar i närheten som riskerar att skadas. Bolaget döms till böter på 80 miljoner kronor för tidigare skador.
Har detta hänt i Sverige? Tillämpar vi miljölagstiftningen på detta sätt för att förhindra miljöskada? Nej, exemplet är från tidningen The Guardian som rapporterar den 11 april om ett aktuellt fall i USA där ett kraftbolag sedan 2012 orsakat ca 150 örnars död. Läs mer här.
Kraftbolagens anläggningar och turbiner kan orsaka stor skada för hotade fåglar och fiskar. De kan inte undvika att bli träffade av de snabbt roterade rotorbladen eller att fastna i vandringshindrande galler.
Uppdrag Granskning visade i programmet ”Den sista ålen” hur över 90% av alla svenska ålar dör i åarnas turbiner och galler. Dokumentären ”Fiskarnas Rike” visar hur laxarna hindras i sin vandring och dör.
Uniper rapporterar i ”Ål i Ätran” att Ätran årligen (2010,2011) producerade ca 5000 enkilos blankålar som till över 90% saklöst dödas i deras kraftverk! Vattenfall säger till Uppdrag Granskning att man har inte råd att rädda ålen. Länsstyrelsen i Halland rapporterar att 34 500 laxsmolt årligen dör i Ätran på grund av korttidsreglering vid Ätrafors.
Naturnytt har tillskrivit tillsynsmyndigheten och frågat hur vi i Sverige försöker rädda dessa hotade arter från att bli dödade av vattenkraften. Länsstyrelsen svarar i beslut 2020-09-02 Dnr 535-8579-19: ”Länsstyrelsen finner med anledning av ovanstående inga skäl att vidta tillsynsåtgärder”. Länsstyrelsen anför att det är inget som prioriteras då bolagens tillstånd skall omprövas 2024 och 2027 i Ätran. Därför efterfrågas ingen egenkontroll.
Naturnytt kan konstatera att det är en viss skillnad i hur miljöskada avseende hotade arter hanteras i USA och i Sverige. Kraftbolag i USA skall lämna ersättning för tidigare skador, skall förhindra fortsatt skada samt får betala om deras verksamhet orsakar fortsatt skada. I Sverige får skadan av hotade arter fortgå inom skyddade Natura 2000 områden utan att åtgärder vidtas och tidigare skador behöver inte kompenseras. Skadorna i Ätran har pågått sedan verksamheten startade 1918. Nu skall modern vattenlagstiftning tillämpas och miljömålen jämställas med energimålet.
Vissa politiska partier har föreslagit att omprövningen av vattendomar nu skall pausas, vilket innebär att lax- och åldöden kommer att fortsätta i Ätran tills omprövningarna återupptas. Eftersom Länsstyrelsen inte efterfrågar egenkontroll kommer domstolen inte att ha några uppgifter på hur många döda ålar som årligen körs till tippen. Risken är därför uppenbar att miljöskadan får fortsätta även efter prövningen av våra hotade arter i Ätran.