2022-04-04 SVT rapporterar om yrkesfiskarnas ilska över att någon dumpat halvdöda hajar i hamnen i Lysekil.
”Yrkesfiskarna rasar mot att någon dumpat pigghajar i en hamn i Lysekil. De är frågande till hur någon kan fånga så stora mängder rödlistad fisk som bifångst. Ordförande i Sveriges Fiskares Producentorganisation menar att det är sannolikt att den som misstänks ha dumpat hajarna fått upp dem genom trålning, och använt sig av omoderna redskap” skriver SVT. Se klippet här.
Ett stort antal rödlistade pigghajar och rockor hittades på lördagen döende på botten i Lysekils hamn. – Det var groteskt, närmast surrealistiskt, säger undervattensfilmaren Tobias Dahlin, som dokumenterade händelsen, till DN. Det rörde sig om ett hundratal fiskar.
Utkasten av pigghaj beräknas till 2,7 ton årligen. Fiskhamnen i Göteborg auktionerar ut tonvis med Pigghaj trots att arten är förbjuden att fiska och landa. Fiskauktioner i Danmark auktionerade 2021 ut ca 72 ton pigghaj till ett försäljningsvärde av drygt 876 tusen danska kronor. Hittills i år har sålts drygt 5 ton pigghaj. Hundratalet döda hajar i Lysekils hamn är bara toppen på isberget när det gäller fisket efter fredad haj.
Att det makabra fyndet av döende hajar och rockor gjordes i Lysekils hamn är helt absurt. Havets hus arbetar här med ett projekt för att bevara just hajar och rockor! Under sommaren 2021 satte de ut odlade hajar och för första gången också rockor. Det är knaggrockor och småfläckiga rödhajar som fötts och växt upp på Havets hus. Sedan 2003 har ca 140 märkta akvarieuppfödda hajar satts ut i Gullmarsfjorden.
500 000 kr samlades in till nya akvarier som nu finns på Havets Hus. I bassängerna får hajarna växa upp i en skyddad miljö tills de blir stora nog att återplanteras ut i havet. Havets Hus har också fått stöd av klass 1b på Torpaskolan i Jönköping som samlade in 5000 kronor till hajprojektet. Hajsläppet är en del i Havets Hus arbete för att bevara livet i havet.
Om någon fiskar upp en av hajarna så skall hajen rapporteras till Havets Hus. Därefter måste hajen släppas tillbaka i havet igen eftersom de är fridlysta och inte får fiskas upp i Sverige. Tack vare märkningen vet vi att hajarna rör sig utmed både svenska och norska kusten och att de kan bli minst 14 år gamla. Läs mer här.