Vilseledande om pigghaj

2022-04-01 Tonvis med pigghaj dumpas (utkast) fortfarande i haven. Tonvis med pigghaj auktioneras årligen ut på nordens fiskauktioner. De ca 100 dumpade pigghajarna i Lysekils hamn är bara “toppen på isberget”.

Havs och vattenmyndigheten har med anledning av den uppmärksammade dumpningen av pigghaj i Lysekils hamn försökt informera om vad som gäller för den akut hotade hajarten.

Några citat från Havs hemsida under aktuellt 2022-03-31:
Vad innebär det att pigghajen är fredad?
Pigghajen är förbjuden att fiska och landa enligt EU-lagstiftning.
Om en fiskare råkar fånga en pigghaj – vad ska fiskaren göra då?

Pigghajen ska omedelbart återutsättas i havet, där den fångades.
Läs mer på Hav:s hemsida här.

Pigghajen är förbjuden att fiska och landa enligt EU lagstiftningen och den totala tillåtna fångstmängden är noll sedan 2011.

Enligt Hav:s rapport 2022:2 sker det ett årligt utkast (dumpning) av drygt två ton pigghaj årligen. Pigghaj salufördes och saluförs på fiskeauktionerna i Sverige och Danmark vilket är märkligt om det sedan 2011 är förbjudet att både fiska och ilandföra fångst av pigghaj.

Vattenblänk har på denna hemsida tidigare rapporterat om den omfattande danska och svenska auktionen på akut hotad pigghaj. Läs mer här. Även den hotade aspen auktioneras ut men det är en annan fisk.

I samband med rapporteringen spärrades Göteborgs fiskauktions hemsida för allmänheten och inloggningsuppgifter krävs för att ta del av informationen om auktioner med pigghaj och annan fisk. Havs- och vattenmyndigheten är tillsynsmyndighet för försäljning av pigghaj på fiskeauktionen i Göteborg. Försäljningen av pigghaj på ärevördiga auktionshallen i Göteborg sker alltså med Havs- och vattenmyndighetens goda minne. I tredje led till konsument kan sedan pigghajen kallas piggvar eller havsål. Eller kanske bli till ingrediens i dyrbar hajfenssoppa.

Vad skulle reaktionen bli om vi öppet auktionerade ut tonvis med akut hotade orkideér eller akut hotade fågelarter till högstbjudande?