“Fridlysta” hajar dumpas

2022-03-31 Ett antal levande och halvdöda hajar och rockor har dumpats i Lysekils hamn.

Dumpningen av de halvdöda hajarna upprör och rapporterna duggar tätt på SVT, dagstidningar och sociala medier. Se de otäcka filmerna från Deep Sea Reporter här.

Martin Rydgren, som är utredare vid Havs- och Vattenmyndigheten, konstaterar via mejl till DSR: “– Fredade arter som fångas ska omedelbart återutsättas så det är alltså inte OK att dom dumpas i hamnen!”

Hav och vatten ger årligen ut en publikation Rapport 2022:2 om havets resurser där den “fredade” pigghajen ingår. Där skriver Hav att efter 2010 beräknas dumpningen av pigghaj vara ca 2,7 ton årligen! Således OK med dumpning av 2,7 ton pigghaj årligen i havet men inte OK med dumpning av ett 60-tal pigghajar i Lysekils hamn?

Vattenblänk har på denna webbplats vid ett flertal tillfällen rapporterat om svenska och danska fångster av den “fridlysta” pigghajen. (Sök på “pigghaj” i sökfältet).

För 13 år sedan skrev Alenäs och Månsson en debattartikel i GP som handlade om fisket av den akut hotade pigghajen. Läs GP:s debattartikel här. År 2011 återkom samma författare om pigghajen med en artikel i tidningen Västerhavet Läs artiklen här. Fisket och dumpningen av haj fortsätter 2022.

Landningarna vid Göteborgs Fiskauktion var tidigare officiella siffror men har nu belagts med sekretess och inloggningskod! Naturnytt får intrycket att svenska myndigheten försöker “mörka” det omfattande fisket och dumpningen av pigghaj. Försäljningen av den “fridlysta” pigghajen har i danska hamnar hittils varit ca 4,5 ton under 2022. De 60 dumpade hajarna i hamnen i Lysekil är bara “toppen på isberget”. Läs mer här.

Tusentals pigghajar saluförs fortfarande på Nordens fiskauktioner alltmedan ärevördiga myndigheter försäkrar att de är “fridlysta”.